A nap témája: A KATA szigorítása miatt külföldre mehetnek az informatikusok

A digitális ágazatokban egyre többen dolgoznak a hagyományos alkalmazotti viszonytól eltérő foglalkoztatási formában. Számukra súlyos terhet ró a KATA szigorítása, ez pedig a munkaerő elvándorlását okozhatja – figyelmeztet közleményében az IVSZ.

Az egyszerű és kompetitív adózás lehetőségét tartja szükségesnek az informatikai szakemberek tömeges elvándorlásának megakadályozása érdekében az IVSZ- Szövetség a digitális gazdaságért. A szakmai szervezet azt javasolja a törvényhozóknak, hogy olyan módon alakítsák át a magyar adórendszert, hogy az képes legyen követni a hagyományos foglalkoztatási formák fellazulását, illetve az atipikus formák térnyerését. Egy, a jelenleginél rugalmasabb, a modern munkakörökhöz a korábbi adónemeknél jobban igazodó rendszer a kormányzat fiskális bevételeinek növelésére irányuló jogos szándékát is elősegítené – írta a szervezet közleménye még az új KATA-törvény parlamenti elfogadása előtt. 

Az IVSZ szerint olyan adónemre van szükség, amely stabil és kiszámítható; támogatja az atipikus munkavégzést (részmunkaidő, digitális nomád); adminisztrációja digitalizált és külső segítség nélkül is elvégezhető; vélt adóelőnyökért nem ösztönöz fiktív gazdasági cselekményekre; és felfelé nyitott, azaz folyamatos átmenetet biztosít a komplexebb cégformák felé. 

Magyarország digitális fejlesztését már amúgy is korlátozza az informatikai és digitális munkaerőhiány; a legfrissebb számítások szerint két éven belül 26 ezer szakember fog hiányozni a piacról. Az egyébként is súlyos munkaerőhiánnyal küzdő magyar digitális gazdaság (és ezzel a nemzetgazdaság) versenyképességét súlyosan fenyegeti, ha bármilyen megfontolásból az eddiginél is több digitális és informatikus szakember dönt a magasabb fizetéssel kecsegtető külföldi munkavállalás mellett, akár tényleges kiköltözéssel, akár távmunkában vagy digitális nomádként – figyelmeztet az IVSZ közleménye. 

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: A Fidesz felkérte a kormányt, hogy indítson nemzeti konzultációt a szankciókról

A Fidesz és a KDNP frakciója arra kérte a kormányt, hogy indítson nemzeti konzultációt az európai uniós szankciókról – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője a két kormánypárt közös frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Balatonalmádiban. A rendezvényt egyébként a hírek szerint Mészáros Lőrinc hoteljében tartják.

Tovább olvasom »