A nap témája: A kormány az egészségügyi és családtámogatási kiadásokon is spórolhat

A kormány 1262/2023. (VII. 4.) Korm. határozata a közkiadások hatékonyságának felülvizsgálatáról címmel jelent meg kedden éjjel a Magyar Közlönyben egy határozat arról, hogy a 2021. évi zárszámadás alapján át kell nézni az adott év kormányzati kiadásainak legalább 10 százalékára kiterjedő mértékben a 2023. évben az egészségügyre, valamint a családtámogatásra és lakhatásra fordított kiadásokat és a kapcsolódó adókedvezményeket – vette észre a Hvg.hu.

A határozat szövegéből kiderül, hogy a feladat megszervezésével a pénzügyminisztert bízzák meg, valamint hogy a felülvizsgálat része a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervében szereplő, a közkiadások hatékony felhasználásának javítása kiadási felülvizsgálatok révén című reformnak.

Nemcsak az egészségügyi kiadásokat vizsgálják meg, hanem a 2022. évi zárszámadás alapján az oktatásra és állami beruházásokra fordított kiadásokat is, ami már a 2024-es kiadásokra lesz hatással.

A mellékletben részletesen kitérnek arra is, hogy milyen területeket kell vizsgálni. Az egészségügyben érintett lesz a felülvizsgálatban a Nemzeti Népegészségügyi Stratégiával összefüggő feladatok mindegyike, az összevont szakellátás, a nagy értékű gyógyszerfinanszírozás, a gyógyszertámogatás kiadásai, a gyógyszertámogatási céltartalék, egyéb gyógyászati segédeszköz, támogatás és kölcsönzés támogatása és az egyedi készítésű gyógyászati segédeszköz támogatás.

A családtámogatás és lakhatási támogatás, ideértve a kapcsolódó adókedvezmények esetén a települési önkormányzatok egyes szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatásából a családi bölcsőde, bölcsőde és mini bölcsőde támogatását nézik meg, de vizsgálják a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatását, a gyesen és gyeden lévők hallgatói hitelének célzott támogatását, az esélyteremtési és önkéntes programok, feladatok támogatását, az esélyteremtő, önkéntes és kríziskezelő programok, valamint feladatok támogatását is.

Átnézik a fiatalok első sikeres nyelvvizsgájának támogatását, a családi pótlékot, az anyasági támogatást, a gyermekgondozást segítő ellátást, a gyermeknevelési támogatást, továbbá a gyermekek születésével kapcsolatos szabadság megtérítését is.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap képe

Így szeretne Makó fürdőváros lenni: derékig érő gazzal találkozhatnak a turisták (és a helyiek) a Hagymatikum mögött.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink