A nap témája: A kormány azt a Fehéroroszországot “védi”, amely éppen most ítélt újabb elzárásokra két ellenzéki vezetőt is

Újabb tizenöt napos elzárásra ítélték Mikola Sztatkevics ismert ellenzéki politikust hétfőn Fehéroroszországban.

Az ügyben eljáró bíróság az érintett, illetve ügyvédje távollétében hirdette ki az ítéletet, és nem is közölt semmilyen indoklást – mondta Sztatkevics felesége az AFP francia hírügynökségnek.

“Nem hajlandóak tudatni, hogy mikor engedik szabadon”

– fogalmazott.

A férfit május 31-én vették őrizetbe egy minszki tüntetésen, mert egy héttel korábban engedély nélküli demonstrációt szervezett. Másnap tizenöt nap elzárást rótt ki rá az illetékes törvényszék.

Ezzel párhuzamosan egy másik ellenzéki vezető, Paval Szeverinyec büntetését is meghosszabbították, az övét harminc nappal. Őt június elején vették őrizetbe, mert aláírásokat gyűjtött azért, hogy valódi ellenzéki jelöltek is indulhassanak az augusztusi elnökválasztáson.

A rezsim korrupciójával gyakran foglalkozó Szjarhej Tihanovszkij blogger például Sztatkevicshez hasonlóan nem jelöltetheti magát, mivel májusban őt is tizenöt nap elzárásra ítélték nem engedélyezett tüntetés szervezése miatt.

Mikola Sztatkevics korábban több évet töltött börtönben, miután az országot 1994 óta vaskézzel irányító Aljakszandr Lukasenka államfő kihívójaként indult a 2010-es választáson.

Az utóbbi négy fehéroroszországi elnökválasztás az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szerint nem volt tisztességes.

Szijjártó Péter védelmébe vette a belarusz elnököt

Az ügy már csak azért is érdekes, mert éppen a minap vette védelmébe Fehéroroszországot Szijjártó Péter külügyminiszter, azok után, hogy Tordai Bence ellenzéki képviselő nehezményezte, hogy miért ment látogatóba és biztosította támogatásáról Orbán Viktor a belarusz elnököt.

Szijjártó Péter elmondta, hogy nemrégiben például Mike Pompeo, az USA külügyminisztere is találkozott Lukasenkóval, de emellett számos EU-s ország képviselői meglátogatta a belarusz kormányfőt.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

,,A vakot (…) átvezetik az utcán, a bénán is segítenek, de a dadogóst mindenki csak kiröhögi.”

Tovább »

kapcsolódó cikkeink