A nap témája: A kormány bezárhatja az Országos Meteorológiai Szolgálatot

December 31-től megszüntetné a kormány az Országos Meteorológiai Szolgálatot, feladatait pedig a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. venné át – írja a Portfolio. A lap úgy tudja, a lépéssel párhuzamosan 25 kormányrendeletet módosítanak, a kiadott törvénytervezet pedig azt is meghatározza, hogy mely magán szereplők folytathatnak majd időjárási szolgáltatást Magyarországon.

Azt írják, a HungaroMet veszi át a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. által végzett környezetvédelemmel kapcsolatos közfeladatokat, szakmai projekteket, az azokhoz kötődő magánjogi jogok és kötelezettségeket, valamint a feladatok ellátásához szükséges foglalkoztatotti állományt és eszközöket is.

Az előterjesztés alapjaiban befolyásolja a Magyarország területén meteorológiai tevékenységet folytató szervezetek működését: a rendelet hatálya alá tartozó meteorológiai adatoknak hiteles meteorológiai adatoknak kell lenniük, amiket minőségirányítási rendszerrel rendelkező szervezet kalibráló laboratóriumban működtet. És ha az időjárásjelentés során a piaci szereplők nem felelnek meg ennek a követelménynek, akkor eredményeiket, előrejelzéseik mellett fel kell tüteni, hogy: „nem hiteles adat”.

A HungaroMet lesz felelős a nemzeti meteorológiai adatbázis működtetéséért, elemzéséért és az állami rendezvények, repülések, valamint vízgazdálkodási feladatokhoz szükséges meteorológiai adatok és információk biztosításáért.

Azt is szabályozzák, hogy a jövőben csak okleveles meteorológusok lehetnek időjárásjelentők.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink