📺 A nap témája: A kormány tervei szerint szakképesítés nélkül lehet majd festeni, szerelni, bádogozni

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter számos, eddig szakképesítéshez kötött tevékenységnél kezdeményezte, hogy a jövőben erre ne legyen szükség – derült ki az RTL Híradójából.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium tervezetének értelmében az épületbádogosoknak például már nem kellene szakképesítés, ahogy annak sem, aki biológiai termékeket állít elő, aki villamos gépeket javít vagy telepít, aki villanyautók egyes alkatrészeit cseréli vagy aki szobát fest.

A rendelet szerint persze a szakképzetlen munkásokat felügyelnie kell valakinek, aki rendelkezik szakképesítéssel az adott területen, Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke azonban az RTL-nek azt mondta, ez akár a munkabiztonságot is veszélyezteti.

Székely szerint ez egy marionettbábu-műsort fog eredményezni, ahol

a szakképzetlen munkavállalók mögött ott van egy szerencsétlen szakképzett, akár még korosabb munkavállaló is, és az ő nyakába varrják a teljes felelősséget,

hogy a termelés biztonságosan, szakképzetlen munkavállalókkal működjön. A szakszervezeti elnök azt is hozzátette, hogy szerinte az intézkedéssel a külföldi munkavállalók előtt nyithatnak utat, például az épülő akkugyárakba – részben, hogy ne kelljen szakképzési bizonyítványokat honosítani, részben pedig, hogy ne kelljen szakképzett munkaerőt keresni.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium az RTL-nek azt írta: a változtatás célja, hogy tovább növelje a foglalkoztatottságot, hozzájárulva a gazdasági növekedéshez, illetve a munkaalapú társadalom megerősítéséhez. A tervezetet szeptember 22-ig lehet véleményezni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

128 éve született Várkonyi Nándor magyar író, irodalomszervező, szerkesztő, könyvtáros, irodalom- és kultúrtörténész.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink