A nap témája: A kormányinfón sem árulták el, hogy Magyarország megvásárolta-e a kémszoftvert

A szokásos időpontnál korábban tartotta meg általános tájékoztatóját, a kormányinfót Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezetőt a kémbotrány után négy nappal kérdezhette a sajtó.

Az uniós vitával kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, hogy a helyreállítási alap nélkül is elindítja új gazdaságélénkítő programját a hazai költségvetésből. 

A tárcavezető szerint a magyar kormány továbbra is lojális együttműködésre törekszik Brüsszellel. Hozzátette, a kormány továbbra is tárgyal a Bizottsággal, ma is tárgyalnak, mert továbbra is szeretnénk megegyezést az EU-val.

„A kormány megtett minden intézkedést azért, hogy ennek a vitának a jelentősége a választók szempontjából másodlagos legyen, ezért a kormány arról döntött, hogy a költségvetésben rendelkezésre álljon a forrás.”

Várhatóan nem mostanában lesz megegyezés a bizottsággal, de reménykedik a kormányzat a mielőbbi rendezésben.

„Úgy gondoljuk, hogy az EU-s tagság mellett lényegesen több érv szól mellette, mint ellene, helyes az uniós tagság, de abban is biztosak vagyunk, hogy a klub szabályaihoz hozzá kell tudnunk szólni”

– mondta Gulyás.

Gamma variáns

Szót ejtett arról is Gulyás, hogy Magyarország azonosították az ún. gamma (brazil) variánst is. Ezzel összességében, mintegy 23 főnél találták meg Magyarországon a delta variánst és 2 főnél a brazil variánst.

Ismertette, hogy várhatóan augusztus 1-től lehet harmadik oltást is beadni, négy hónappal a második oltás után, de az orvos dönthet úgy, hogy ettől eltérhet.

„Nem tudjuk, hogy mit hoz a negyedik hullám”

– emelte ki Gulyás, hozzátéve: azokat érinthetik majd az esetleges lezárások, akik nincsenek beoltva. 

Elmondta azt is, hogy elképzelhetőnek tartja azt, hogy bizonyos szektorokban kötelezővé tegyék az oltást.

Népszavazás

Gulyás Gergely szerint nem lehet egyidőben megtartani Karácsony Gergely népszavazási kérdéseit, a kormány kérdéseivel. Véleménye szerint novemberben vagy januárban lehet esedékes a szavazás.

Kémbotrány

A tárcavezető szerint a kormányülésen nem merült fel a Pegasus-botrány, mert „nem tartják fajsúlyos ügynek”, ugyanis nem vetődött fel, hogy bárkit jogellenesen figyeltek volna meg. Úgy véli ez csak egy hisztéria a magyar kormány ellen.

Ugyanakkor továbbra sem válaszolt arra kérdésre, hogy vett-e Magyarország ebből a szoftverből. 

Az, hogy milyen eszközöket használ a magyar állam, nem nyilvános adat, de nincs is jelentősége

– fogalmazott a miniszter, hozzátéve: politikai állásfoglalása miatt senkit nem hallgatnak le Magyarországon. Kiemelte, hogy Magyarországon törvény szabályozza a titkos információgyűjtést. 

„Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztatása szerint csak törvényesen gyűjtenek információkat a hazai titkosszolgálatok.”

Gulyás Gergely szerint minden állam alkalmaz lehallgatásokat, az, hogy milyen eszközökkel, az egy technikai kérdés.

Úgy véli, lényegtelen a belső eljárásrend, és hogy ki engedélyezi a lehallgatásokat. Az a lényeg, hogy jogellenes a titkos információgyűjtés vagy nem.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

45 éve hunyt el Kormos István, magyar költő, író, műfordító, dramaturg, kiadói szerkesztő; második felesége Rab Zsuzsa költőnő.

Tovább »

Szolidaritást vállaltak a JAG tanárai

Mint az ismert, ma, a pedagógusok világnapján kezdődtek azok a tiltakozások, amelyeket a pedagógus-szakszervezetek és a Tanítanék mozgalom felhívására szerveznek meg tanárok, diákok, szülők és a pedagógusokkal szolidaritást vállalók.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Elszállhatnak a temetkezési költségek is

Az utóbbi években stabilan, kiszámíthatóan emelkedtek a koporsós és hamvasztásos temetkezési alapszolgáltatások árai. Egészen mostanáig, ugyanis „a hazai temetkezési szolgáltatók bajba kerülhetnek a gazdasági környezet radikális romlása miatt, emiatt pedig komoly áremelések várhatóak a jövőben” – közölte a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Egyesületének elnöke, Palkovics Katalin az rtl.hu érdeklődésére.

Tovább olvasom »

A nap témája: Betilthatják a szabad orvosválasztást és korlátozhatják a betegek látogatását

Megszüntetnék a szabad orvosválasztást, korlátoznák a betegek látogatását, erősítené az állami irányítást – egyebek mellett ezt is tartalmazza a hamarosan az Orbán-kormány elé kerülő, a belügyi tárca által tervezett, az egészségügy átalakítást célzó, összességében több száz milliárd forintot érintő javaslatcsomag – írja a Népszava.

Tovább olvasom »