A nap témája: A kormánysajtó szerint Ausztria pióca, mert ott többet keresnek a magyarok, mint itthon

Különös hangnemben számol be a kormánysajtó a szomszédos Ausztriáról. Szomorú rekord – írja a Világgazdaság -, hogy „Ausztria piócaként szívja el a magyar munkaerőt”, s hogy már Magyarország adja a legtöbb dolgozót az osztrákoknak.

Már egy Győr méretű város keresi a kenyerét a szomszéd országban

– vonja le a következtetést a lap, e szóhasználat után pedig szerencse, hogy a szomszéd országban dolgozó magyarokat nem vádolja például a hazájuk iránti hálátlansággal és hűtlenséggel.

Az adatok az osztrák társadalombiztosító honlapjáról származnak, amely a foglalkoztatottsági statisztikákat havonta közli. Ezek szerint

júniusban 124 718 magyar dolgozott Ausztriában. A kimutatások júniusban 1 001 121, tehát valamivel több mint egymillió nemzetközi munkavállalót tartottak nyilván, aminek a 125 ezres magyar dolgozói kör majdnem a 13 százalékát adja. Vagyis minden nyolcadik külföldi munkavállaló magyar állampolgár. A számok jól mutatják, milyen mértékben reprezentáltak a magyar állampolgárságú munkavállalók.

A második helyen a németek 123 301 fővel, harmadik helyen álló küldő ország Romániából pedig 83 701 keresik a kenyerüket Ausztriában. Bécstől Tirolig sok ezrével, akár tízezrével is dolgoznak magyarok, könnyű belefutni magyar szóba – állapítja meg a lap.

Egyébként nem is Bécs (21 475 fő) a legnagyobb felszívója a magyar munkaerőnek, hanem Niederösterreich (Alsó-Ausztria, 22 891 fő). De értelemszerűen sokan vannak a magyar határhoz közeli Burgenland tartományban is, itt 22 712 magyart regisztráltak. Ugyancsak beszédes a magyar munkavállalók számának növekedési trendje. Májushoz képest júniusban valamivel több, mint 22 ezer fővel nőtt az Ausztriában munkát vállaló külföldiek száma, ebből körülbelül ötezren magyarok, a növekedés a kinti idény-, azaz mezőgazdasági munkák, illetve a nyári turisztikai szezon beindulásának tudható be.

Azt viszont nem elemzi a kormánylap, hogy Ausztria piócaként miért tudja elszívni a magyarokat ilyen nagy számban, mint ahogyan arról sem tesz említést, hogy Magyarország Ázsiából szívja piócaként a munkavállalókat, s ezzel az eszközzel alacsonyan tartja a magyarok bérét.

Magyarországon 2019-ben még 50 ezer körül volt a külföldi munkavállalók száma. Jelenleg mintegy 81 ezer külföldi dolgozik hazánkban, ami csaknem kétszeres növekedést jelent. Ezt a KSH nemrég közzétett adatai is alátámasztják, és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat is kénytelen volt beismerni.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap képe

Így szeretne Makó fürdőváros lenni: derékig érő gazzal találkozhatnak a turisták (és a helyiek) a Hagymatikum mögött.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink