A nap témája: A kormányzat 2 hónap alatt felhalmozta szinte az egész évre tervezett hiány felét

Az év első két hónapjában az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 1433,7 milliárd forintos hiánnyal zárt – közölte kedden kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM). A kéthavi hiány az idei 3152,6 milliárd forintos módosított törvényi előirányzat 45,5 százaléka. A 151,3 milliárd forintos januári többletet figyelembe véve a havi hiány februárban 1585 milliárd forint volt az egy évvel korábbi 738,5 milliárd forinttal szemben.

A központi költségvetés 1440,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 42,6 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 49,0 milliárd forintos többletet mutattak február végén.

A családok megerősítése érdekében februárban a gyermeket nevelők visszakapták a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat, a nyugdíjasok megkapták a 13. havi nyugdíjat, a fegyveres és rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknél foglalkoztatottak pedig hathavi fegyverpénzt kaptak. Adócsökkentésekről is döntött a kormány, a 25 év alattiak teljes szja-mentességet kaptak, míg a munkáltatói adó 13 százalékra csökkent – emlékeztetett a PM.

A minisztérium gyorstájékoztatója a kiadások közül kiemelte, hogy a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek jelentősen meghaladták az egy évvel korábbi kifizetéseket. A nyugellátásokra 1004,4 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra pedig 347,0 milliárd forintot fordítottak az év első két hónapjában.

A tájékoztató hangsúlyozza, hogy az adatokban megjelenik a január 1-jei hatállyal bevezetett intézkedések költségvetési hatása is: a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások 5 százalékkal emelkedtek; a 25 év alattiak szja-mentességet kaptak; a munkát terhelő adók ismét csökkentek – a szociális hozzájárulási adó 15,5 százalékról 13 százalékra; a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás pedig megszűnt. Ezek mellett a minimálbér 200 000 forintra, a garantált bérminimum 260 000 forintra emelkedett.

Ágazati béremelések is megvalósultak, aminek keretében nőtt az ápolók, az orvosok, a bölcsődei dolgozók, a szociális és kulturális ágazatban dolgozók, a katonák, a rendőrök, valamint a pedagógusok bére is – sorolta a PM.

A tájékoztatás hangsúlyozza, hogy a kormány sikeresen indította újra a gazdaságot, a magyar gazdaság növekedése az egyik leggyorsabb az Európai Unióban. A kormány biztosítja az ukrán háborús helyzet miatt a határvédelemhez és a menekültek megsegítéséhez szükséges forrásokat is – tették hozzá a PM közleményében.

(MTI)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

75 éve született Kishonti Ildikó (született: Schnur Ildikó) magyar színésznő.

Tovább »

Az emberek elkezdték felhalmozni az élelmiszert, lejárhat az árstop

A múlt hétvégén nemcsak a szokásos nagybevásárlást végezték el az emberek, hanem az árstopos termékekből is többet vásároltak, elkezdtek felhalmozni, mivel senki sem tudja, hogy a jövő héttől megszűnik-e az árstop, amelynek hatására hatalmasat drágulnának ezek a termékek – írja a Portfolio.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Indul a szúnyoggyérítés

Április 25-én kezdődik a központi szúnyoggyérítés, amelyet idén is a katasztrófavédelem koordinál. A szakemberek április végén a Tisza-tónál és Szolnoknál biológiai módszerrel lépnek fel a vérszívók ellen.

Tovább olvasom »

A nap témája: A héten napsütés és záporok is lehetnek

Változékony lesz az időjárás április utolsó hetében: napsütésre, de záporokra, zivatarokra is készülni kell. Hajnali fagyok már nem várhatók, helyenként 20 Celsius-fok körüli csúcsértékek is lehetnek – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Tovább olvasom »