A nap témája: A kormányzat 2 hónap alatt felhalmozta szinte az egész évre tervezett hiány felét

Az év első két hónapjában az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 1433,7 milliárd forintos hiánnyal zárt – közölte kedden kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM). A kéthavi hiány az idei 3152,6 milliárd forintos módosított törvényi előirányzat 45,5 százaléka. A 151,3 milliárd forintos januári többletet figyelembe véve a havi hiány februárban 1585 milliárd forint volt az egy évvel korábbi 738,5 milliárd forinttal szemben.

A központi költségvetés 1440,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 42,6 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 49,0 milliárd forintos többletet mutattak február végén.

A családok megerősítése érdekében februárban a gyermeket nevelők visszakapták a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat, a nyugdíjasok megkapták a 13. havi nyugdíjat, a fegyveres és rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknél foglalkoztatottak pedig hathavi fegyverpénzt kaptak. Adócsökkentésekről is döntött a kormány, a 25 év alattiak teljes szja-mentességet kaptak, míg a munkáltatói adó 13 százalékra csökkent – emlékeztetett a PM.

A minisztérium gyorstájékoztatója a kiadások közül kiemelte, hogy a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek jelentősen meghaladták az egy évvel korábbi kifizetéseket. A nyugellátásokra 1004,4 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra pedig 347,0 milliárd forintot fordítottak az év első két hónapjában.

A tájékoztató hangsúlyozza, hogy az adatokban megjelenik a január 1-jei hatállyal bevezetett intézkedések költségvetési hatása is: a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások 5 százalékkal emelkedtek; a 25 év alattiak szja-mentességet kaptak; a munkát terhelő adók ismét csökkentek – a szociális hozzájárulási adó 15,5 százalékról 13 százalékra; a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás pedig megszűnt. Ezek mellett a minimálbér 200 000 forintra, a garantált bérminimum 260 000 forintra emelkedett.

Ágazati béremelések is megvalósultak, aminek keretében nőtt az ápolók, az orvosok, a bölcsődei dolgozók, a szociális és kulturális ágazatban dolgozók, a katonák, a rendőrök, valamint a pedagógusok bére is – sorolta a PM.

A tájékoztatás hangsúlyozza, hogy a kormány sikeresen indította újra a gazdaságot, a magyar gazdaság növekedése az egyik leggyorsabb az Európai Unióban. A kormány biztosítja az ukrán háborús helyzet miatt a határvédelemhez és a menekültek megsegítéséhez szükséges forrásokat is – tették hozzá a PM közleményében.

(MTI)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A legtöbb Spar sem nyit ki szenteste napján

A karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket kivéve zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét.

Tovább olvasom »