A nap témája: A KSH szerint már 8 százalék alatt van az infláció

Novemberben 7,9 százalékra esett az infláció Magyarországon – közölte a Központi Statisztikai Hivatal péntek reggel. Utoljára 2022 januárjában járt ezen a szinten az áremelkedések üteme. Októberhez képest a fogyasztói árak nem változtak az előző hónapban.

Tavaly novemberhez képest az élelmiszerek ára 7,1 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább a cukoré (49,7 százalék), a csokoládé és kakaóé (19,1 százalék), az alkoholmentes üdítőitaloké (17,9 százalék), valamint a büféáruké (17,0 százalék). A termékcsoporton belül a tojás ára 24,4, a liszté 15,8, a sajté 10,4, a vaj és vajkrémé 9,9, a száraztésztáé 7,4 százalékkal csökkent.

A háztartási energia 18,1 százalékkal olcsóbb lett, ezen belül a vezetékes gázért 36,2, az elektromos energiáért 3,5 százalékkal kevesebbet, a tűzifáért 0,8, a palackos gázért 1,9 százalékkal többet kellett fizetni  – közölte a KSH. Ami a háztartási energia meglepő olcsóbbá válását illeti – miközben maga az ár nem lett kisebb –, ez úgy jött ki, hogy

a KSH módszertant váltott, és külön számol a rezsicsökkentési korlát alatti valamint az afölötti árakkal, és úgy kalkulál, hogy most sokkal többen férnek be a korlát alá.

A KSH közlése szerint 12 hónap alatt a szolgáltatások 12,6 százalékkal drágultak, a szeszes italok, dohányáruk ára 10,6, ezen belül a szeszes italoké 12,1 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkekért 0,4 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, a járműüzemanyagok ára 25,4 százalékkal nőtt.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink