A nap témája: A Kúria szerint nem volt jogellenes a tanárok év eleji sztrájkja

Az év első hónapjában figyelmeztető sztrájkot tartottak a pedagógusok, amit első fokon jogszerűnek ítélt meg a bíróság, ám később másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla jogellenesnek nyilvánította azt. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) most arról számolt be, hogy Kúria úgy döntött, jogszerű volt a megmozdulás.

A történtekről beszámoló cikkében a Mérce emlékeztet, hogy a jogszerűség körül kialakuló vita okát a sztrájk alatti „még elégséges szolgáltatás” kérdése adta. A minisztérium el akarta érni, hogy  ezt a „még elégséges szolgáltatást” minél szélesebb körben szabhassa meg, lehetőleg úgy, hogy a tanórák 75 százalékát meg kelljen tartani, ami a sztrájk lényegét ölte volna ki. Utóbbi kitételt hangsúlyozták a szakszervezetek is, miszerint olyan sztrájknak nincs értelme, ami alatt a sztrájkolók felveszik a munkát úgy, hogy azért ráadásul pénzt sem kapnak, hiszen sztrájk alatti munkaidőért nem kapnak fizetést a tanárok.

A PDSZ friss bejegyzéséből kiderül, hogy a figyelmeztető sztrájk alatti még elégséges szolgáltatás kérdésében a bíróság nemperes eljárásban a szakszervezeteknek adott igazat, a másodfok a még elégséges szolgáltatás kérdésében nem ítélkezett másképpen, viszont, mivel 2022. január 31-éig nem született meg a másodfokú végzés a figyelmeztető sztrájkot jogsértőnek ítélte meg. Ezt az ítéletet változtatta meg a Kúria, kimondva, hogy a figyelmeztető sztrájk a szakszervezetek által ajánlott még elégséges szolgáltatásokkal együtt – amely nem tartalmazta a sztrájk alatti tanítást – jogszerű volt.

A szakszervezet későbbre bővebb tájékoztatást ígért az eljárásról.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A legtöbb Spar sem nyit ki szenteste napján

A karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket kivéve zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét.

Tovább olvasom »