A nap témája: A magyar kormány csak a GDP 0,37 százalékát fordítja munkahelyvédelemre

Az Európai Unió honlapjára feltöltött, Magyarország konvergencia programja 2020-2024 című dokumentumban szereplő költségvetési adatok nem azt a képet mutatják, amit itthon a kormányzati kampányok sugallnak.

A kiadvány “COVID-19 válság miatt hozott intézkedések és a költségvetési hatások előzetes értékelése 2020-2021” című táblázatában szereplő adatok szerint ugyanis

munkahelyvédelemre mindössze a GDP 0,37 százalékát fordítja a kormány.

Ebből 0,32% a 70 százalékos bérátvállalás (Kurzarbeit), 0,05% pedig a mérnöki dolgozók 40%-os bértámogatása.

Munkahelyteremtésre kicsit több, de így is mindössze 0,5 százalék jut, és tudjuk, hogy ennek egy része is a közmunkaprogramot, valamint a honvédség bővítését jelenti.

A gazdaság újraindítására már többet, 1,37%-ot fordítanak, míg “vállalatok finanszírozására” 0,1%-ot.

Az adóintézkedések összesen a 2020-as költségvetés 0,76 százalékát teszik ki, azaz ennyit engednek el különböző formákban, hogy csökkentsék a terheket.

Járványügyi kiadásokra 1,26%, az egészségügyi dolgozók bruttó 500 ezer forintos jutalmára 0,15%, míg a GYED és GYES meghosszabbítására 0,02%-ot fordítanak.

A dokumentumban szereplő összegzés szerint

a járvány elleni és gazdaságvédelmi intézkedések összesen a GDP 4,55 százalékát teszik ki, miközben a különböző “forrásteremtő intézkedések”, azaz megszorítások 3,13 százalékosak.

Április elején Orbán Viktor miniszterelnök egy történelmi jelentőségű gazdaságvédelmi akciótervet hirdetett meg, amely a GDP 18-20 százalékát csoportosítja át. A bejelentést követően egy ország várta a részleteket, de hiába: a szomszédos államokban is tapasztalható kormányzati aktivitás nálunk elmaradt, a hivatalos bevallásban pedig látható módon 18-20 százalék helyett csak 4,5 százalékot tüntettek fel.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink