A nap témája: A Magyar Orvosi Kamara szerint csak papíron rövidültek a kórházi várólisták

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint átlagosan az országban 264 napot, azaz közel 9 hónapot kell várni, de van, ahol ennél is többet, Szombathelyen például 1 évet és 8 hónapot. Egy gerincműtétre 8 hónapot, egy szaruhártya műtétre pedig 15 hónapot.

2023 elején a hivatalos adatok szerint csaknem 40 ezren várakoztak valamilyen műtétre, azaz kétszer annyian, mint a covid-járványt megelőzően. Most ez a szám meglepő módon valamivel több mint 26 ezren. Térdprotézis-műtétre 11 ezren várakoznak csakúgy, mint tavaly. Csípőprotézis-műtétre 6200-an, ami nagyjából 1300 beteggel kevesebb, mint tavaly. Szürkehályog műtétre ezzel szemben harmadannyian várkaoznak: a tavalyi közel 13 ezer helyett alig több mint 4 ezren.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) főtitkára, Svéd Tamás szerint ez a csökkenés csak papíron létezik:

Jelentős mértékben a várólisták sajnos sehol sem csökkentek. Ez inkább egy módszertani változtatásnak az eredménye

– mondta el az RTL Híradónak.

A magyarázat az, hogy a NEAK nem tünteti fel azokat, akik kevesebb, mint két hónapot várakoztak egy-egy beavatkozásra. Svéd Tamás úgy látja, hogy a hosszú várólisták oka, hogy az állam nem fizeti meg a kórházaknak a műtétek tényleges árát. „Nincsenek arra ösztönözve, hogy akár a műtéteket, akár a vizsgálatokat elvégezzék” — magyarázta, majd hozzátette: emellett probléma továbbá az eszközök és a szakdolgozók hiánya.

A Belügyminisztérium az RTL kérdésére közölte, hogy céljuk a várakozási idők visszaálljanak a covid előtt jellemzőre. Erre tavaly 7,5 milliárd forintot biztosítottak. Tavaly júliustól tájékoztatni kell a betegeket arról, hogy az adott ellátás hol érhető el kevesebb várarkozási idő mellett.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

91 éve hunyt el Ferenczi Sándor orvos, pszichoanalitikus, a magyar pszichoanalitikai iskola megteremtője.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Gyermeknapra Bohócdoktor csomagot kapott 25 gyermekkórház

A gyermeknap előtti hetekben a piros orros önkéntesek lelkesen dobozokba csomagolták a játékokat, írószereket, finomságokat tartalmazó ajándékokat, melyeket a Foxpost szállít ki a gyermekkórházakba. A tárgyi adományozás segíti a hosszabb ideig benn fekvő gyermekek számára a lelki egyben maradást.

Tovább olvasom »