A nap témája: A magyarok 35%-a nem oltatná be magát, a kínai vakcinát 1% sem választaná

A napi.hu jelentette meg az IDEA kutatását a koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatban, és elég aggasztó eredményekre jutott. 

A megkérdezettek 35%-a ugyanis azt mondta, hogy egyetlen ország által fejlesztett vakcinával sem oltatná be magát, míg 15 százalék ebben a kérdésben nem tudott dönteni. 

A legnépszerűbb vakcinának a Pfizer-Biontech, a német-amerikai fejlesztés számít. A teljes népesség 24%-a választaná ezt, az ellenzéki szavazók 31, míg a kormánypártiak 19%-a beoltatná magát ezzel. (A kutatásban a vakcina németországinak számított).

Az Egyesült Államokból érkező Moderna-vakcinában az összes megkérdezettnek csak 11%-a bízik, a Fidesz-KDNP szavazóknál az arányuk 7, az ellenzékieknél 14%-os. A pártnélküliek, vagy arról nem nyilatkozók körében 9% választana egy amerikai készítményt.

Az orosz Szputnyik-V esetében is félő, hogy a magyarok politikai szempontok alapján fejezik ki szim- vagy antipátiájukat. A teljes lakosságnak mindössze 7%-a választaná. Az ellenzéki szavazók és a párt nélküliek aránya 1% alatti, ezzel szemben a kormánypártok támogatóinak 20%-a elfogadná az orosz készítményt.

Csak úgy mint az orosz vakcina esetében, az AstraZeneca – (oxfordi – brit) fejlesztésével is akadnak gondok. A magyarok 7, azon belül a Fidesz-KDNP-szavazók 6, az ellenzékiek 9, a bizonytalan pártállásúak 5%-a választaná csak a britek gyártmányát. 

Érdekes még, hogy a kínai fejlesztésű oltóanyagot a magyarok 1%-a használná, a leginkább a kormánypártok támogatói vennék igénybe, de itt csak 2%-os az arány.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Tovább szegényedünk, őszre várható a legdurvább infláció

Az őszi hónapokban tetőzik az infláció, majd ezt követően lassan mérséklődik, 2023 végén visszatér a jegybanki toleranciasávba és 2024 első félévében eléri a 3 százalékos jegybanki célt – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója az Inflációs jelentést bemutató online sajtótájékoztatón csütörtökön.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink