A nap témája: A migrációra hivatkozva elvennék az önkormányzatok településrendezési jogát

A migráció okozta válsághelyzetet ürügyül felhasználva Orbánék elvennék az önkormányzatok településrendezési monopóliumát. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett, szerdán benyújtott törvényjavaslatot a nyugat.hu vette észre.

Az indítvány így fogalmaz:

Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet esetén a Kormány rendeletben meghatározhatja az érintett építési övezet és építési telek vonatkozásában a településrendezési és építési követelményeket. A területileg érintett települési önkormányzat – a fővárosban a fővárosi vagy a kerületi önkormányzat – hatályban lévő településterveinek a Kormány rendeletében meghatározott szabályokkal ellentétes szabályai nem alkalmazhatóak.

Ez azt jelenti, hogy a kormányzat akár a település szándékával szembe menve is átminősíthet területeket, illetve megvonja a jogot, hogy az önkormányzat saját maga határozhassa meg a rendezési tervet, és ezen belül az építési szabályokat.

A tömeges migráció okozta válsághelyzetet 2015-ben vezették be, és bár a fizikai és jogi határzár sikeres és így migránst csak elvétve látunk, azóta is fenntartják.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »