A nap témája: A nyár közepén több százezres gázszámlákat kaptak az átalányosok

Az MVM jelleggörbéje miatt az átalányban fizető gázfogyasztók a nyári hónapokban százezres számlákat kaptak úgy, hogy zömében beleférnek az 1729 köbméteres rezsicsökentett kategóriába. Ők most meghitelezik az szolgáltató működését, ugyanis jövőre valószínűleg visszakapják a befizetett összeget.

Az eheti kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre válaszolva elmondta:

Az átalányosok közül 90 ezer ügyfelet érint a vonal átlépése. A többieket azonban nem. A 90 ezer embernél speciális szabályok kellenek, ezért 12 havi részletfizetésre lett lehetőség.

A hvg.hu szerint az anomáliát az okozza, hogy a „rezsicsökkentési év” augusztus 1-jétől július 31-éig tart, és erre az időszakra határozták meg a csökkentett áron felhasználható gáz és áram mennyiségét. Tehát aki egyenletes résszámlát fizet, annak hiába osztották 12 egyenlő részre az éves számláját – ez a havi résszámla –, ha mondjuk áprilisban van az éves leolvasás. Ugyanis ebben az esetben a szolgáltató a tavaly augusztusban bevezetett rezsiváltozások kezdő időpontja és a leolvasás időpontja közötti, nem teljes évhez hasonlítja a fogyasztást.

Azt még mindig nem tudni, hogy mennyi lesz a támogatott gázmennyiség, jelenleg ezt csak július 31-ig határozták meg.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink