A nap témája: A pedagógusok töredéke állt munkába ahhoz képest, mint amennyien 2018-ban elkezdték a képzést

Összesen 2231 pályakezdő pedagógus kezdte meg a munkát a 2023/2024-es tanévben – ez derült ki az Oktatási Hivatal (OH) a 2023. októberi köznevelési statisztikájából, amit a Népszava szerzett meg.

A pályára lépők száma még mindig csak töredéke azoknak, akik 2018-ban kezdték meg a pedagógusképzést. Mint ismert, a tanárképzés 5 évig tart. A felvi.hu 2018-as adatai szerint az általános felvételi eljárásban 17 800-an, a pótfelvételi során pedig további 1005 fő jelentkezett a pedagógusképzésbe.

Vagyis csak töredékük állt munkába.

A lap ugyanis azt írja, a tavaszi felvételit követően 9289 főt vettek fel, a pótfelvételi után pedig 439 főt, így 2018 szeptemberében összesen 9728-en kezdték meg a pedagógusképzést. Azok viszont, akik befejezték a képzés, majd tavaly frissdiplomásként el is kezdték a pályát, ennek mindössze 22,9 százaléka.

A pályakezdő pedagógusokra vonatkozó adatok kapcsán a cikk kitért arra is, hogy a tanárhiányt érdemben az sem enyhítette, hogy az idei tanévben több mint 2200 új pedagógus került be a rendszerbe. A KSH múlt heti adatai szerint a mostani tanévre 1610 fővel csökkent a fő munkaviszony keretében foglalkoztatott pedagógusok száma az előző tanévhez képest.

Ez azt jelenti, hogy

bár kicsivel emelkedett a pályakezdők száma, a pedagógusok összlétszáma még így is csökkent.

Mindent egybevetve az látszik, hogy

a 2022/2023-as tanév végére 3800-nál is több pedagógus lépett ki a rendszerből, hiányukat pedig a pályakezdőkkel sem sikerült pótolni.

A Népszava azt írja, a 2023-as tanévben a felvettek száma a rendes, illetve a pótfelvételivel együtt 12 796 fő. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy közülük mennyien szereznek majd diplomát és kezdenek el tanárként dolgozni.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink