A nap témája: A pedofil ügy óta 6 százalékot esett a Fidesz támogatottsága

A vártnál is jobban megtépázta a Fidesz–KDNP népszerűségét a kegyelmi botrány – írja a Telex a Republikon felmérése alapján. Az is kiderült, hogy egy hónap alatt több százezer választót veszített a Fidesz. Egész pontosan 325 ezren hagyták ott Orbán Viktorékat. Egyetlen hónap alatt tehát 6 százalékpontot zuhant a kormánypártok népszerűsége.

A kormánypárt támogatottságának bezuhanása nem meglepő. Óriási felháborodást váltott ki, hogy Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott egy pedofil igazgató bűntársának. Novák mellett Varga Judit és Balog Zoltán is valamilyen szinten belebukott az ügybe.

Csakhogy ezek a lemondások nem voltak elegendőek ahhoz, hogy ne zuhanjon tovább a Fidesz népszerűsége.

Januárban még 43 százalékra mérte a Republikon Intézet a Fidesz–KDNP támogatottságát. A kegyelmi botrány kitörése után pár héttel már csak a pártválasztók 37 százaléka mondta azt, hogy a Fidesz–KDNP-re szavazna egy most vasárnapi választáson. Ha pedig azt nézzük, hogy tavaly februárban még 47 százalékon állt a kormánypártok támogatottsága, láthatjuk, hogy egyetlen év alatt 10 százalékpontot zuhant Orbánék népszerűsége. Tehát több mint félmillió szavazót vesztettek. Ez azt is bizonyítja, hogy nem csak a pedofilbotrány miatt zuhant be a támogatottságuk.

Teljes népesség körében is csökkent a Fidesz népszerűsége. 26 százalékon áll, ami megint csak évek óta nem látott mélypontot jelent.

Nem meglepő, hogy Novákék lemondása nem volt elég, hogy megálljon a Fidesz támogatottságának zuhanása. A választók nagyrésze Orbánt tartja felelősnek.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »