A nap témája: A rendelet szerint háromhavonta változtathatja az áram és a gáz árát a kormány

Csütörtök reggel Németh Szilárd a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos egy rendkívül tájékoztatót tartott, ahol bejelentette a rezsicsökkentés korlátozására vonatkozó részleteket. Ezután nem sokkal pedig a legújabb Magyar Közlönyben is megjelentek a részletek.

Az „Egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról” szóló rendelethez kapcsoltak két további rendeletet, amit a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke adott ki. Ezek tulajdonképpen arról szólnak, hogy hogyan határozzák majd meg a földgáz és az áram árát.

Ebben szerepel az, hogy a most bejelentett szabályrendszer az év végéig lesz érvényben. A kormány először 2022. december 30-án felülvizsgálja majd a rendelet rendelkezéseit, utána pedig negyedévente. Ez pedig a lakosságnak azt jelenti, hogy akár háromhavonta is változhat az, hogy mennyit kell fizetni a gáz- és áramszolgáltatásért.

Az újév első negyedévére érvényes lakossági piaci ár meghatározásával kapcsolatban ezt írják: „2022. december 31. napját követően a Hivatal a lakossági piaci árat negyedévre az egyetemes szolgáltató adott negyedévet 10 nappal megelőzően tett adatszolgáltatása alapján, annak megtételét követő legfeljebb 6 munkanapon belül határozza meg.”

Azt is külön kiemelik, hogy a most meghatározott lakossági piaci ár nem hatósági ár, azaz nem rendelkezik annak tulajdonságaival – például nem rögzített. „Azt és annak áralkalmazási feltételeit a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke rendeletben határozza meg az egyetemes szolgáltató által megadott energiabeszerzési költségeket is tartalmazó adatok alapján.”

Azaz az MEKH-elnök rendszeresen vizsgálja majd a világpiaci árakat, és annak megfelelően alakítja majd a hazai árakat.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

113 éve hunyt el Mikszáth Kálmán magyar író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink