A nap témája: Alkotmánybírósághoz fordultak az új jogviszony miatt távozó egészségügyi dolgozók a végkielégítésük miatt

Mint azt megírtuk, az egészségügyben dolgozóknak március 1. éjfélig kellett aláírniuk a sok kritikát kapott új jogállási törvénynek megfelelő szerződést, amire sokan nem voltak hajlandóak, ennek következtében az adatok alapján az állami egészségügyi rendszerből mintegy 5500-an távoztak a járvány harmadik hullámának kellős közepén.

Az egészségügyben dolgozó szakápolók és orvosok a megszűnt munkaviszonyuk után egy-három havi végkielégítést kaptak, holott a jogviszonyuk hosszától függően közalkalmazottként akár nyolchavi bérnek megfelelő összeg is megillethette volna őket.

Világgazdaság cikkében arról ír, a vélelmezett jogsértés miatt többen az Alkotmánybírósághoz fordultak.

Az ügyben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Magyar Helsinki Bizottság és a Magyar Orvosi Kamara is segíti őket, akik közösen elkészítettek egy beadványt, melyet az érintettek május 17-ig küldhettek el az Alkotmánybíróságnak.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke elmondta,

a korábbi közalkalmazotti jogállás szerint kellett volna a végkielégítéseket intézni, ehelyett azonban egy új, a távozókra vonatkozó jogszabállyal korlátozták ezt le, ami a kisebb végkielégítést biztosította a korábbi nagyobb helyett.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

45 éve hunyt el Kormos István, magyar költő, író, műfordító, dramaturg, kiadói szerkesztő; második felesége Rab Zsuzsa költőnő.

Tovább »

Szolidaritást vállaltak a JAG tanárai

Mint az ismert, ma, a pedagógusok világnapján kezdődtek azok a tiltakozások, amelyeket a pedagógus-szakszervezetek és a Tanítanék mozgalom felhívására szerveznek meg tanárok, diákok, szülők és a pedagógusokkal szolidaritást vállalók.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

📺 Varga Ferenc: Nonszensz, hogy egy kukásautón dolgozó sokkal többet keres, mint egy kezdő pedagógus

“Láthatjuk, hogy a kormány folyamatosan azzal hakzinik, hogy majd a következő három évben 10-10 százalékkal megemeli a bérüket. De azt gondolom, hogy nonszensz az, nem lenézve a szakmát, hogy egy kukásautón dolgozó sokkal többet keres, mint egy kezdő pedagógus, aki a jövő nemzedékét neveli gyakorlatilag” – mondta Varga Ferenc, a Jobbik országgyűlési képviselője az N1TV Képviselő vágta című műsorában.

Tovább olvasom »