A nap témája: Annak idején Orbán és a Fidesz meg sem szavazta a 13. havi nyugdíj bevezetését

„Harcolni kell azért, hogy gyorsabban megtörténjen a tizenharmadik havi nyugdíj visszaállítása és a nyugdíjasok jövőre ne csak a második heti, hanem a harmadik, esetleg a negyedik heti többletet is megkaphassák” – mondta Orbán Viktor múlt pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. (Kiemelt fotó: Petőfi-idézet és egy bácsi a 2002-esdíszleten: kampányhangulat volt. FORRÁS: MTI/SOÓS LAJOS)

Szerinte azért kell ,,harcolni„, mert ,,hitelből, meg hozomra nem szabad sem bért, sem nyugdíjat emelni, amögött teljesítménynek kell lennie”.

Harcolok azért, hogy én úgy tudjak odaállni a következő választásra az emberek elé, hogy amit a Gyurcsány-Bajnai-kormány elvett a nyugdíjasoktól, azt mi az utolsó fillérig odaadtuk

– fogalmazott, miközben nem szakadt rá a stúdió.

Orbán Viktor és kormány az elmúlt 10 évben is magasról tett a 13. nyugdíjra, meg úgy en bloc a nyugdíjakra. Most, a választás előtt elkezdődőtt a szemérmetlen hagságok és ígérgetések időszaka, úgyhogy nem árt felidézni azt sem, hogy viszonyult annak idején a köpenyegforgatók pártja a 13. nyugdíjhoz.

A Medgyessy-kormány 2002. október 31-én nyújtotta be a parlamentnek az egyes szociális törvények módosításáról, s ezen belül a 13. havi nyugdíj bevezetéséről szóló javaslatát. A vita után az Országgyűlés december 17-én szavazott a javaslatról. De nem mindenki. Orbán Viktor, csakúgy, mint többi frakciótársa, nem szavazott. Ezt követően Mádl Ferenc államfő két, az egyházakat érintő javaslat miatt megfontolásra visszaküldte a jogszabályt a parlamentnek, ezért 2003. február 4-én ismét szavaztak róla a képviselők. Akkor a Fidesz-frakcióban 104-en nemmel szavaztak, ketten tartózkodtak, 55-en (köztük Orbán) nem nyomták meg egyik gombot sem.

A 13.havi nyugdíjat a gazdasági válságra hivatkozva 2009-ben a Bajnai kormány függesztette fel, azóta pedig lassan 12 évet kormányzott a Fidesz-KDNP, Orbán Viktornak ezalatt mégsem jutott egyszer sem eszébe ,,harcolni” a nyugdíjasokért.  2022 áprilisában viszont megint kellene a szavazatuk.

(zsurpubi.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink