A nap témája: Az Európai Bizottság könnyítene az EU-n belüli utazási szabályokon

Az Európai Bizottság hétfőn olyan ajánlásokat hozott nyilvánosságra, melyek megkönnyítenék az EU-n belüli utazást, annak érdekében, hogy már a közös, uniós covid-igazolványok bevezetése előtt enyhítsenek az utazási korlátozásokon – írja az Eurológus. (Kiemelt fotó: a larnacai reptér Cipruson 2021. májusában. Fotó: NICOLAS ECONOMOU/NurPhoto via AFP.)

A Bizottság egyik javaslata, hogy az országok teszt- és karanténkötelezettség nélkül engedélyezzék az olyan uniós állampolgárok beutazását, akik legalább 14 napja megkapták az összes előírt dózist egy, az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinából (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca vagy Johnson & Johnson). A védettség igazolásához nem kellene tehát az uniós covid-igazolvány, de a dokumentumon fel kellene tüntetni a vakcina típusát és mindkét oltás időpontját.

Szintén szabadon utazhatnának azok, akik már felépültek a koronavírusból – ezt egy 180 napnál nem régebbi pozitív PCR-teszttel lehetne igazolni. Felmentenék a karantén-kötelezettség alól azokat is, akik 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel vagy 48 órán belül végzett gyors antigénteszttel rendelkeznek. A Bizottság ajánlása szerint a 6 év alatti gyerekeket nem kellene tesztelni, és rájuk sem vonatkozna karantén-kötelezettség.

Emellett az Európai Bizottság az is tanácsolja a tagállamoknak, hogyha már készen állnak az uniós Covid-igazolványok kibocsájtására és más országban kiállított igazolványok leolvasására, akkor kezdjék el alkalmazni a rendszert. Az már az egyes kormányokon múlik, hogy elfogadják és alkalmazzák-e ezeket az útmutatásokat. Ha igen, az azt jelenti, hogy már június közepétől könnyített feltételekkel lehet utazni Európában. Az uniós Covid-igazolványok rendszere elvileg július 1-jén lép életbe.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

33 éve hunyt el Csanádi Imre, költő, író, műfordító, balladagyűjtő; publicista, szerkesztő.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink