A nap témája: Az Unióban mindössze egy ország van, ahol kevesebbet keresnek nálunk

Új indikátort vezetett be az Eurostat, amivel az éves átlagos bérszinteket vizsgálják az összes tagállamban, eszerint 2021-ben a teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagos fizetése az EU-ban 33.500 euró volt.

Az új indikátorra az EU-s kékkártya-program miatt volt szükség, ugyanis ennek segítségével csábítanák a magasan képzett munkaerőt az EU tagországaiba. A cél az, hogy a magasan kvalifikált szakemberek könnyebben találjanak állást az EU-n belül, illetve hogy e kártya birtokában könnyebben váltsanak munkahelyet akár az EU-s országok között is.

Az indikátorhoz a nemzeti statisztikai adatokat, illetve a munkaerőpiaci felmérések eredményeit használták fel, és most először figyelembe vették a részmunkaidős fizetéseket is, arányosan átváltva azokat a teljes munkaidős állásoknak megfelelően, így számolva az átlagos országos bérszintet.

Eszerint a legmagasabb az átlag bér 2021-ben Luxemburgban volt (72200 euro), majd Dánia (63300) és Írország következett (50300), míg a sereghajtó Bulgária (10300 euró) közvetlenül utána pedig Magyarország jön (12600 euróval). Alulról nézve a harmadik helyre Románia került 13000 euróval.

(444.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Zajlik a makói szakrendelő felújítása

Uniós támogatással, csaknem 300 millió forintból korszerűsítik a járóbeteg-szakellátást a makói és a hódmezővásárhelyi kórházban – tájékoztatta a Hódmezővásárhelyi-Makói Egészségügyi Ellátó Központ az MTI-t.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Történelmi bűn, hogy a kormánynak továbbra sem számítanak a magyar kis- és közepes vállalkozások

,,A magyar nemzeti érdek elárulása az, amit a magát nemzetinek hazudó Orbán-kormány művel! Miközben a magyar családi, kis- és közepes vállalkozásokat a multikkal ellentétben nemhogy nem tekinti stratégiai partnernek a Fidesz, de válogatott módokon ellehetetleníti őket, a külföldi befektetőkkel egészen más a helyzet”- írja csütörtöki közleményében a Jobbik-Konzervatívok.

Tovább olvasom »