A nap témája: Az Unióban mindössze egy ország van, ahol kevesebbet keresnek nálunk

Új indikátort vezetett be az Eurostat, amivel az éves átlagos bérszinteket vizsgálják az összes tagállamban, eszerint 2021-ben a teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagos fizetése az EU-ban 33.500 euró volt.

Az új indikátorra az EU-s kékkártya-program miatt volt szükség, ugyanis ennek segítségével csábítanák a magasan képzett munkaerőt az EU tagországaiba. A cél az, hogy a magasan kvalifikált szakemberek könnyebben találjanak állást az EU-n belül, illetve hogy e kártya birtokában könnyebben váltsanak munkahelyet akár az EU-s országok között is.

Az indikátorhoz a nemzeti statisztikai adatokat, illetve a munkaerőpiaci felmérések eredményeit használták fel, és most először figyelembe vették a részmunkaidős fizetéseket is, arányosan átváltva azokat a teljes munkaidős állásoknak megfelelően, így számolva az átlagos országos bérszintet.

Eszerint a legmagasabb az átlag bér 2021-ben Luxemburgban volt (72200 euro), majd Dánia (63300) és Írország következett (50300), míg a sereghajtó Bulgária (10300 euró) közvetlenül utána pedig Magyarország jön (12600 euróval). Alulról nézve a harmadik helyre Románia került 13000 euróval.

(444.hu)

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

43 éve hunyt el Zelk Zoltán, Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas magyar költő, prózaíró, 2012-től a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Elkezdődött az ajánlásgyűjtés

Tegnap, április 20-án, szombaton kezdődött az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás kampányidőszaka. A jelöltek és jelölő szervezetek megkezdhetik az ajánlások gyűjtését.

Tovább olvasom »