A nap témája: Biztos nem lesz semmilyen választás, amíg Orbánék fenntartják a rendkívüli jogrendet

Az Orbán-kormány járványügyi intézkedésinek több érdekes ellentmondása is van, ezek közül az egyik, hogy a népszavazásokat, az időközi választásokat tiltják, de mondjuk például más nagyszabású rendezvényeket korlátozások nélkül meg lehet rendezni. 

,,Milyen megfontolásból van ez a tiltás, amikor megarendezvények mindenféle feltétel nélkül látogathatóak, míg egy akár 100-200 fős részvételű időközi választás pedig tilos? Egészségügyi szempontból a megbetegedési kockázat az időközi választás során sokkal kisebb, mint egy focimeccsen vagy egy vadászati kiállításon”

– vetette fel a DK-s Oláh Lajos az Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett írásbeli kérdésében. 

Az ellenzéki képviselő arra volt kíváncsi, hogy

  • kívánja-e a kormány úgy módosítani a jogszabályokat, hogy azok lehetővé tegyék az időközi választásokat a veszélyhelyzet ideje alatt?
  • Nem érzi-e úgy a kormány, hogy jelen jogi helyzetben sok ember demokratikus joga sérül az által, hogy tiltva van az időközi választás?

A válasz azonban lehangoló volt. Röviden: nem.

Orbán Balázs államtitkár felidézte, 2022. január 1-ig kitart a veszélyhelyzet, tehát

jelen állás szerint addig az van, ami van.

Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a kormányzat folyamatosan vizsgálja a járványkezelés érdekében eddig meghozott intézkedések szigorításának, enyhítésének szükségességét – és mindebbe természetesen az időközi önkormányzati választás megtartásának szabályai is beleértendők.

(alfahir.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink