A nap témája: Börtönbe is kerülhet a történelem érettségi kiszivárogtatója

Mint ismert, a szerdai történelem írásbeli érettségi vizsga megkezdését követően derült ki, hogy a Facebook egy zárt csoportjában közzétehették a középszintű történelemérettségi feladatsor esszétémái.

A sajtónak később több diák is jelezte, hogy hozzájuk eljutottak a vizsga témái.

Az Oktatási Hivatal ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tett, a rendőrség pedig csütörtökön a 24.hu megkeresésére arról tájékoztatott, hogy az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda minősített adattal visszaélés gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A Facebookon terjedő üzenetben az áll, hogy a történelemérettségi összeállításában részt vevő egyik pedagógus szivárogtatott. Amennyiben ez beigazolódik, az illető súlyos büntetésre számíthat.

Tran Dániel, a Tran és Nemes Ügyvédi Iroda irodavezető ügyvédje a portál kérdésére arról beszélt, mind a szivárogtató tanárt, mind az esszétémákat a Facebookon közzétevő személyt felelősségre vonhatják.

Amennyiben igaz a történet, jogi szempontból nem mondható, hogy a pedagógus gondatlanul cselekedett. Az információknak jogosan lehetett birtokában a tételkészítő bizottság tagjaként, annak szándékos továbbításával bűncselekményt követett el, amiért egy évig terjedő börtönbüntetést is kaphat. Az esszétémákat a közösségi médiában terjesztő ismeretlen tettes szintén minőségi adattal élt vissza, mert jogosulatlan személy részére tette hozzáférhetővé a vizsga egy részét, és maga sem volt jogosult annak megismerésére. Őt elzárással sújthatják – magyarázta a portálnak az ügyvéd.

Az OH egyébként már szerdán este bejelentette, hogy nem íratják újra az történelem írásbeli érettségit.

(Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Küldtek még katonákat a kórházakba

A Magyar Honvédség tovább növeli a katonák létszámát a kórházakban, hogy a meghosszabbított oltási akcióhéten segítsenek a koronavírus-járvány elleni védekezésben – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfőn az MTI-vel.

Tovább »

Jobbik: nem lehet senkit sem kötelezni az oltásra!

Meg kell adni mindenkinek a szabad választás lehetőségét, akar-e oltást, vagy sem. A kötelezés helyett a bizalmat kell megteremteni a vakcinák iránt. Az pedig végképp elfogadhatatlan, hogy számos magyar ember munkanélkülivé váljon, elbocsássák állásából, mert a munkáltatója akarata ellenére oltásra kényszeríti, amit ő nem vállal – fogalmazott a Makói Csípősnek Olasz Lajos.

Tovább »

Második adventi hétvége Makón

Szombaton és vasárnap kézműves vásárt tartanak a Makovecz téren. Vasárnap Keresztúri Léna, a Makói Oltópont vezetője osztja meg ünnepi gondolatait, a koszorút Biró István, görögkatolikus parókus áldja meg.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Küldtek még katonákat a kórházakba

A Magyar Honvédség tovább növeli a katonák létszámát a kórházakban, hogy a meghosszabbított oltási akcióhéten segítsenek a koronavírus-járvány elleni védekezésben – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfőn az MTI-vel.

Tovább olvasom »

A nap témája: Nem mer hozzányúlni a Fidesz a 370 forintos euróhoz

Az Országgyűlés hétfői ülésnapján Z. Kárpát Dániel jobbikos képviselő felszólalásában arra emlékeztetett, a Fidesz ellenzékből még 250 forintos eurónál kérdőjelezte meg a kormány teljesítményét, azóta ők viszont több mint száz forintos drágulást vittek végbe, így kiszolgálva külföldi stratégiai partnereik érdekeit, akiknek jól jön a gyenge forint.

Tovább olvasom »