A nap témája: Csak az akku- és a járműgyártás pörgött fel augusztusban

A járműgyártáson és az akkumulátor-, szárazelem-gyártáson kívül mindenhol visszaesett az ipari termelés augusztusban. A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közölt, részletes adatsora pontosan megmutatja, hogy milyen elmozdulások voltak az ipari termelésben.

A feldolgozóipari termelés 23 százalékát képviselő járműgyártás 4,6 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához képest. A közúti gépjármű gyártása 4,3, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 3,7 százalékkal nőtt éves összevetésben.

A 12 százalékos feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása 15,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A két legjelentősebb súlyú alágazat közül a sok vitát kiváltó akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 39 százalékkal nagyobb,

a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készüléké viszont 10 százalékkal kisebb lett.

A feldolgozóipari termelés 10 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 11,2 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

A feldolgozóiparból 14 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 10,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, mindkét értékesítési irányban csökkentek az eladások. A legnagyobb (22 százalékos) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 13,4 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.

A gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 16,2, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 3,8 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A legnagyobb mértékben, 16,5 százalékkal a gyógyszergyártás maradt el az egy évvel korábbitól, mind a hazai, mind a külpiaci eladások visszaesése miatt.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

123 éve született Németh László (teljes nevén: Németh László Károly) Kossuth-díjas magyar író, esszéista, drámaíró, műfordító, 1998-tól a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink