A nap témája: Döntött a Kúria, nem lehet népszavazást tartani az akkugyárakról

Jóváhagyta a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság elutasító határozatát, azt, amely szerint nem lehet népszavazást tartani az akkumulátorgyárak építéséről – vette észre a Népszava a kedd éjjel megjelent Magyar Közlönyben kihirdetett döntést.

Az LMP még januárban kezdeményezett országos népszavazást, hogy csak ott épülhessen Magyarországon akkumulátorgyár, ahol ehhez a helyi lakosság hozzájárul. A dokumentumot még akkor le is adták a Nemzeti Választási Iroda épületében. Azt kérdezték (volna):

„Egyetért-e azzal, hogy akkumulátorgyártásra szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják?”

A kérdésről aztán márciusban döntött a Nemzeti Választási Bizottság, akkor 8-7 arányban nem engedték azt át. Érvelésük szerint a kérdés nincs összhangban az Alaptörvénnyel, sőt, alkotmánymódosítást céloz. Az LMP fellebbezett a döntés ellen, de azt a Kúria is megerősítette. Az LMP a Kúria döntése ellen alkotmányjogi panaszt nyújtott be, ám az Alkotmánybíróság döntése sem neki kedvezett.

A Kúria most egy frissebb felülvizsgálati kérelmet utasított el, erről szeptember 12-én döntöttek.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink