A nap témája: Egy felmérés szerint leginkább maffiaállamnak, önkényuralomnak és diktatúrának neveznénk az Orbán-rendszert

A Medián kutatása szerint a megkérdezettek 34 százaléka a „maffiaállam”, 33 százaléka az „önkényuralom”, 30 százaléka pedig a „diktatúra” kifejezést tartja leginkább találónak az Orbán Viktor és a Fidesz által 2010 óta kiépített rendszerre – számolt be a hvg360.

A „nemzeti együttműködés rendszerét” 24 százalék, az „illiberális demokráciát” pedig 19 százalék használná az Orbán-rendszerre.

Jellemző még, bár kisebbségbe szorult a „fasisztoid” jelző, amely 5 százalékot ért el. Egyértelműen nem népszerűek azok az önmeghatározások, melyekkel Orbán és a fideszesek illetik magukat.

Hihetetlennek tűnhet, de a Fidesz-szavazók kétharmada továbbra is úgy hiszi, hogy „polgári demokráciában” élünk. Igaz 6 százalékuk elismerte, hogy itt bizony maffiaállamról van szó. Fordított az arány az ellenzékieknél: 6 százalék véli úgy, az Orbánék által teremtett államforma polgári demokrácia, 57 százalékuk szerint maffiaállam.

A felmérésből az is kiderül, hogy a lakosság más szempontok szerint viszonylag egységesen vélekedik a kérdésben: sem az iskolai végzettség szerint sincsen nagy szórás.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink