A nap témája: Egy világjelentés szerint a magyar kormány tovább rombolta a jogállamiságot

A magyar kormány 2021-ben is tovább rombolta a jogállamiságot és a demokratikus intézményrendszert – derül ki a Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet friss világjelentéséből.

Az éves jelentés kapcsán a hvg.hu azt írja, ennek alkalmából Kenneth Roth ügyvezető igazgató arról beszélt, hogy a tekintélyelvű vezetők számára visszaesést jelentett a 2021-es év, ám a demokrácia csak akkor lesz képes győzni az autokráciákkal szemben, ha a vezetőik jobb válaszokat adnak a globális problémákra.

Roth úgy látja, hogy miközben Kubától Hongkongig az emberek az utcákon követelték a demokráciát, addig a demokratikus vezetők sokszor a rövidtávú érdekeikkel voltak elfoglalva a komoly problémák (klímaváltozás, járvány, nyomor, egyenlőtlenség stb.) helyett.

A nyitóesszéjében Roth szembeszáll azzal a napjainkban népszerű nézettel, hogy míg a tekintélyelvű megközelítés csillaga emelkedik, addig a demokrácia hanyatlik. Ezt azzal támasztja alá, hogy sok autoriter vezető elbagatellizálta a járványt, s mellőzték a tudományos bizonyítékokat, amelyet az emberek élete és egészsége sínylett meg.

Roth szerint a tekintélyelvű vezetők számára aggasztó lehet, hogy egyre több helyütt képződött meg széleskörű ellenzéki koalíció a hatalmuk megdöntésére, mint például Csehországban. A jövőt tekintve úgy véli, hasonlóan nagy volumenű összefogás az Orbán Viktorral szemben felsorakozó magyar és a Recep Tayyip Erdoğan kihívóiként megjelenő török ellenzéki tömörülés is.

Magyarországot illetően a jelentésben hangsúlyozták:

az Orbán-kormány a járványhelyzetre hivatkozva fenntartotta a veszélyhelyzetet, amely lehetőséget biztosít közegészségügyi kérdésekben a rendeleti úton való kormányzásra, valamint Orbánék korlátozhatják ezen keresztül a gyülekezési szabadságot és a közérdekű információkhoz való hozzáférést.

A demokrácia hirdetése Roth szerint a demokratikus intézményrendszer, azaz a bírói függetlenség, a szabad sajtó és az élénk civil közösségek védelmét jelenti, valamint a demokratikus elvek mentén való cselekvést és nem csupán azok hangoztatását.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »