A nap témája: Egy világjelentés szerint a magyar kormány tovább rombolta a jogállamiságot

A magyar kormány 2021-ben is tovább rombolta a jogállamiságot és a demokratikus intézményrendszert – derül ki a Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet friss világjelentéséből.

Az éves jelentés kapcsán a hvg.hu azt írja, ennek alkalmából Kenneth Roth ügyvezető igazgató arról beszélt, hogy a tekintélyelvű vezetők számára visszaesést jelentett a 2021-es év, ám a demokrácia csak akkor lesz képes győzni az autokráciákkal szemben, ha a vezetőik jobb válaszokat adnak a globális problémákra.

Roth úgy látja, hogy miközben Kubától Hongkongig az emberek az utcákon követelték a demokráciát, addig a demokratikus vezetők sokszor a rövidtávú érdekeikkel voltak elfoglalva a komoly problémák (klímaváltozás, járvány, nyomor, egyenlőtlenség stb.) helyett.

A nyitóesszéjében Roth szembeszáll azzal a napjainkban népszerű nézettel, hogy míg a tekintélyelvű megközelítés csillaga emelkedik, addig a demokrácia hanyatlik. Ezt azzal támasztja alá, hogy sok autoriter vezető elbagatellizálta a járványt, s mellőzték a tudományos bizonyítékokat, amelyet az emberek élete és egészsége sínylett meg.

Roth szerint a tekintélyelvű vezetők számára aggasztó lehet, hogy egyre több helyütt képződött meg széleskörű ellenzéki koalíció a hatalmuk megdöntésére, mint például Csehországban. A jövőt tekintve úgy véli, hasonlóan nagy volumenű összefogás az Orbán Viktorral szemben felsorakozó magyar és a Recep Tayyip Erdoğan kihívóiként megjelenő török ellenzéki tömörülés is.

Magyarországot illetően a jelentésben hangsúlyozták:

az Orbán-kormány a járványhelyzetre hivatkozva fenntartotta a veszélyhelyzetet, amely lehetőséget biztosít közegészségügyi kérdésekben a rendeleti úton való kormányzásra, valamint Orbánék korlátozhatják ezen keresztül a gyülekezési szabadságot és a közérdekű információkhoz való hozzáférést.

A demokrácia hirdetése Roth szerint a demokratikus intézményrendszer, azaz a bírói függetlenség, a szabad sajtó és az élénk civil közösségek védelmét jelenti, valamint a demokratikus elvek mentén való cselekvést és nem csupán azok hangoztatását.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Az emberek elkezdték felhalmozni az élelmiszert, lejárhat az árstop

A múlt hétvégén nemcsak a szokásos nagybevásárlást végezték el az emberek, hanem az árstopos termékekből is többet vásároltak, elkezdtek felhalmozni, mivel senki sem tudja, hogy a jövő héttől megszűnik-e az árstop, amelynek hatására hatalmasat drágulnának ezek a termékek – írja a Portfolio.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: A héten napsütés és záporok is lehetnek

Változékony lesz az időjárás április utolsó hetében: napsütésre, de záporokra, zivatarokra is készülni kell. Hajnali fagyok már nem várhatók, helyenként 20 Celsius-fok körüli csúcsértékek is lehetnek – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Tovább olvasom »