📺 A nap témája: Éjféltől leállítják az újszülöttek SMA-szűrését Magyarországon

Vasárnap éjféltől megszűnik az újszülöttek SMA-szűrése – értesült az RTL Híradó. Pedig ennél a betegségnél és kezelésénél rendkívül fontos dolog az idő, ugyanis nagy jelentőséggel bír az, hogy mikor diagnosztizálják a betegséget.

A 2022 novemberében elindult programban 9 újszülöttnél mutatták ki a gerincvelői izomsorvadást, azaz az SMA-t azelőtt, hogy a tünetek ténylegesen megjelentek volna, és kezdhették meg ennek köszönhetően pár naposan az első kezelést. Ennek ellenére december 31-én éjfélkor leállítják az újszülöttek SMA-szűréseit, amiről Buday Krisztina, az SMA Egyesület elnöke beszélt a híradónak.

A szülők megdöbbenve fogadták a döntést, ezért most az SMA Egyesülettel karöltve kérik az országos kórházi főigazgatóságot, hogy tegyenek valamit a program folytatása érdekében, az alapvető céljuk pedig az, hogy az SMA-szűrés is bekerüljön a kötelező újszülöttkori szűrések sorába – hangzott el a riportban.

Az RTL szerint már csak a ma éjfélig megszületett gyerekeknél lehet kérni az SMA vizsgálatot. A Belügyminisztérium azt írta, az SMA-szűrőprogramra eddig több mint 400 millió forintot költöttek, most feldolgozzák a szűrések adatait, és az ezekből leszűrt tapasztalatok alapján döntenek a szűrőprogram további finanszírozásáról.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »