A nap témája: Éjszaka bejelentették, nem sokkal később már a Közlöny szerint is megszűnt a benzinárstop

Néhány perccel azután, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Hernádi Zsolt MOL-vezér bejelentette, kedden 23:00-tól megszűnik a benzinárstop, már meg is jelent a Magyar Közlönyben a rendelet.

A miniszterelnökséges vezető miniszter arról beszélt, hogy a hétfőn életbe lépett uniós olajszankciók miatt alakultak ki ellátási problémák az üzemanyag-ellátásban, és emiatt nem tudja a Mol ellátni import nélkül a magyar keresletet. Hernádi Zsolt azt mondta, a Mol eddig bírta, nem tudja tovább biztosítani az ellátást, elment a falig.

A Mol elnök-vezérigazgatója szerint muszáj visszahozni az importot, azért is, mert február 5-én a szankciók újabb szakasza lép majd életbe, amikor Oroszországból már nem érkezhet majd dízel az európai piacra. Az orosz dízel az európai kereslet tíz százalékát biztosította, ez ki fog esni. Ráadásul a Mol pozsonyi finomítója sem exportálhat majd onnantól orosz olajból előállított termékeket.

Hernádi arról is beszélt, hogy a Barátság kőolajvezetéken a mai napig akadozik a szállítás. Ezért is vissza kell állítani az importot, hogy fel lehessen tölteni a készleteket.

Hernádi Zsolt újságírói kérdésre azt mondta, hogy az ársapkát a szankciók miatt vezették be, és a szankciók miatt is lett tarthatatlan. Gulyás Gergely erre rákontrázott, hogy az orosz agresszióra adott uniós reakciók miatt emelkedett az energia, így az üzemanyagok ára is. Érdekes emlékeztetni, hogy a kormány 2021 novemberében vezette be az üzemanyagokra vonatkozó hatósági árat, Oroszország pedig 2022 februárjában támadta meg Ukrajnát.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre azt is mondta, hogy az ársapkáknak addig van értelme, amíg az nem okoz áruhiányhoz, ha tartós hiányhoz vezetnek, akkor értelmüket vesztik.

(444.hu nyomán)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

108 éve hunyt el Görgei Artúr 1848–49-es honvédtábornok, hadügyminiszter, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején több alkalommal a honvédsereg fővezére.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink