A nap témája: Ekkora emelésre számíthatnak jövőre a nyugdíjasok

Folyamatban a 2024-es költségvetés tervezése, az erről szóló dokumentumot már véleményezte a Költségvetési Tanács. Ez alapján pedig kiderült az is, hogy a kormány 6 százalékos nyugdíjemeléssel számol jövőre, mivel az éves átlagos inflációt jövőre 6 százalékosra becsülik.

Ez jövőre a jelenlegi 208 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva havi 12 500 forintnyi pluszt jelenthet, ami éves szinten 150 ezer forintnyi többletnyugdíj – számol be a Portfolio.hu.

Ez alapján mivel a kormány szerint a gazdasági növekedés várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja és ha az államháztartás egyenlegcélja teljesül, akkor a nyugdíjasokat novemberben nyugdíjprémium is megilleti. A legmagasabb egyszeri összeg itt 12 ezer forint lehet. Ehhez a kormány által várt 4 százalakos gazdasági növekedés is szükséges.

Az infláció kapcsán egyébként a KSH legutóbb azt közölte, hogy idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 24 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit; az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább, utóbbi 37,9 százalékkal drágult.

Ismert az is, hogy a miniszterelnök optimistán már 2023 végére azt várja, hogy éves alapon egyszámjegyű lesz az infláció hazánkban.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink