A nap témája: Elektromos autókat és töltőket kapnak a tankerületi vezetők

126 elektromos autót és hatvan darab töltőberendezést szereznek be 1,67 milliárd forint értékben a tankerületi központok és vezetőik számára. A Klebelsberg Központ és az illetékes minisztérium mindezt azzal magyarázta, hogy ezt a forrást másra nem lehetett elkölteni – számolt be a 24.hu

Nettó 1 milliárd 676 millió forint értékben szerezhet be a Klebelsberg Központ Nissan Leaf és Nissan NV-200-asokat és kizárólagos használatú töltőberendezéseket

– tudta meg a lap.

A fideszes tankerületek pazarló beszerzését energiatakarékosságra hivatkozva próbálta megmagyarázni a kormány által irányított Klebelsberg Közpönt:

„A tankerületi központok részére összesen 126 járművet tervezünk beszerezni, az összeget másra nem lehet felhasználni. A beszerzés az energiahatékonyságot segíti, a régebbi típusú, nem gazdaságos, illetve a korábban bérelt gépjárműveket válthatják ki a tankerületek, hogy ezzel is a fenntartási, üzemeltetési költségek csökkenjenek”

A pénzt az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM) utalta ki nekik elektromobilitást segítő céllal, vagyis ezért nem lehetett volna iskolafelújításra használni – szól a gyenge magyarázat.

A 24.hu kérdésére, miszerint ezeket a drága autókat a tankerületi vezetők kapták-e, a Klebelsberg Központ a következőket válaszolta:

A fenntartói feladatok ellátásához lehet ezeket használni, nem személyes használatra kapják a tankerületi vezetők.

Az ITM jogutódja, az Energiaügyi Minisztérium a lapnak elküldött válaszából kiderül, hogy minden egyes tankerület saját töltőpontot kapott. Ezeket senki más nem veheti igénybe, csak a hivatal dolgozói.

A 126 járműből 47 kisteherautó lenne, amire a minisztérium magyarázata szerint azért van szükség, hogy a tankerületek napi szintű szállítási, kisebb karbantartási és postázási feladatokat lássanak el velük. A Klebelsberg Központ olyan tankerületeihez fognak kerülni ezek, amik sok intézménnyel tartanak fenn rendszeres kapcsolatot, „azokat folyamatosan látogatják, működésüket a helyszínen ellenőrzik” – magyarázták. A drága gépjárműbeszerzést környezetvédelmi szempontokkal indokolta az Energiaügyi Minisztérium,

Az Energiaügyi Minisztérium a közlekedés zöldítése érdekében támogatja a fontos közfeladatot ellátó szervezeteket, intézményeket is a tiszta és csendes elektromos járművek megvásárlásában. A tárca a kizárólag zöldítési célokra fordítható kvótabevételek terhére biztosít forrást

– írták.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink