A nap témája: Elfogyhat a magyar krumpli január elejére

Január után alig kapunk majd magyar krumplit a boltokban – írta Kulich Éva, az Országos Burgonya Szövetség sajtóreferense a 444-nek.

A hiány már augusztusban, a nyári aszály miatt elkezdődött, illetve évek óta csökken a burgonya vetésterülete és a termelők száma is.

A helyzetet csak megnehezítette a burgonyára novemberben kivetett ársapka is,

mivel az egyrészt minden típusra vonatkozik, másrészt az árakat a szeptember 30-i szinten rögzítették, azóta pedig csak rosszabb lett az infláció.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a termelése rengeteg növényvédő szert és műtrágyát is felemészt – ezekből részben a háború miatt szintén hiány lépett fel, a vetőgumókat pedig külföldről importálják, méghozzá euróért. Az öntözés, a betakarítás, a válogatás és a tisztítás, ami szintén gépekkel történik, ha ipari mennyiségről beszélünk. A burgonyát utána csomagolni, szállítani és megfelelő körülmények között kell tárolni.

Ezek az energiaigényes folyamatok a gyenge forintárfolyam és dráguló energiárak miatt csak még költségesebbek lettek.

Az ársapka miatt viszont nem éri meg a boltoknak a megdrágult hazai krumpliból venni, inkább az olcsóbb importhoz fognak fordulni, akkor is, ha azoknak rosszabb a minősége.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Zajlik a makói szakrendelő felújítása

Uniós támogatással, csaknem 300 millió forintból korszerűsítik a járóbeteg-szakellátást a makói és a hódmezővásárhelyi kórházban – tájékoztatta a Hódmezővásárhelyi-Makói Egészségügyi Ellátó Központ az MTI-t.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Történelmi bűn, hogy a kormánynak továbbra sem számítanak a magyar kis- és közepes vállalkozások

,,A magyar nemzeti érdek elárulása az, amit a magát nemzetinek hazudó Orbán-kormány művel! Miközben a magyar családi, kis- és közepes vállalkozásokat a multikkal ellentétben nemhogy nem tekinti stratégiai partnernek a Fidesz, de válogatott módokon ellehetetleníti őket, a külföldi befektetőkkel egészen más a helyzet”- írja csütörtöki közleményében a Jobbik-Konzervatívok.

Tovább olvasom »