A nap témája: Ezúttal is Magyarország lett az EU legkorruptabb országa

Elkészült a Transparency International (TI) korrupcióérzékelési indexe, melyben egyetlen pontot sem tudott javítani Magyarország, és akárcsak tavaly, az Európai Unió legkorruptabb országa lett.

A friss korrupciós jelentés alapján a hvg.hu azt írja,

hazánk hátránya nagyobb lett: a 0-tól 100-ig terjedő skálán (ahol a 0 a legkorruptabb, a 100 a tökéletesen tiszta ország) ugyanúgy 42 pontot szerzett Magyarország, mint egy éve, de az utolsó előtti Bulgária 43-ról 45 pontra javított.

A TI-listán őket követi Románia, amely 46 pontot szerzett, ugyanannyit, mint egy éve.

A korrupcióellenes szervezet 2023-as adatai szerint a világ leginkább korrupciómentes országa Dánia maradt, változatlanul 90 ponttal. A második helyen is ugyanúgy Finnország áll, 87 ponttal, de már nem holtversenyben Új-Zélanddal, mivel az 85 pontra rontva lecsúszott a harmadik helyre.

Felelevenítik, hogy Magyarország a legjobb helyezését 2007-ben érte el az említett listán, majd egy kicsi, 2009-es javítást leszámítva lejtmenetbe kapcsolt, és 2012-ben pedig, amikor a TI átállt a mostani módszertanára, az EU 9. legkorruptabb tagállama volt.

A visszaesés azóta is szinte folyamatos, csupán 2018-ban sikerült javítani egyetlen ponttal, és 2020-ra jutott el az ország el oda, hogy Romániával és Bulgáriával hármas holtversenyben az EU legkorruptabbjai legyünk. 2021-ben Bulgária még nálunk is nagyobbat rontott, 2022-re viszont visszaszereztük az unió legkorruptabb tagállama címet, immár egyedül, és 2023-ban is megtartottuk ezt a sereghajtó helyezést.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »