A nap témája: Februárban soha nem látott mínuszban volt a költségvetés

Pénzügyminisztérium gyorstájékoztatója szerint februárban 1758 milliárd forintra nőtt a központi költségvetés hiánya, és ebben még nincsenek benne az önkormányzati szektor adatai. Az összeg önmagában is jelentős, de különösen az, ha figyelembe vesszük, hogy ezzel az egész évre tervezett hiány több, mint kétharmada (67,8 százalék) teljesült két hónap alatt. Ez a valaha volt legmagasabb deficit a februári hónapokban.

A jelek szerint ezzel a tárca is szembesült, hiszen már nem az eredeti, 2,9 százalékos hiánycélról beszélnek, hanem a GDP-hez viszonyítva 4,5 százalékos adattal számolnak az év egészét tekintve, jövőre pedig 3,7 százalékos értékkel. A tárca közleménye szerint a kormány fokozatosan csökkenti a költségvetési hiányt.

A Portfolió cikke szerint a mostani hiány a valaha volt második legmagasabb. A februárinál csak a koronavírus-járvány idején, 2020 decemberében mértek nagyobb értéket. A szaktárca magyarázkodása szerint részben az elmaradó áfabevételek és a növekvő kiadások magyarázzák a hiány elfutását. Az áfabevételek szezonalitása miatt az év második hónapjában visszafogottabbak voltak a bevételek, miközben a negyedik negyedéves áfavisszautalásokra ilyentájt kerül sor.

Jelentős kiadási tételt jelentett még a nyugdíjak kifizetésére fordított 1421 milliárd forint is, amelynek jelentős tétele a 13. havi nyugdíj. Szintén növelte a kiadásokat a Prémium Magyar Állampapír egyes sorozatainak kamatfizetése. Ez utóbbi tétel 855 milliárd forintos terhet jelentett. 

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink