A nap témája: Félév alatt ismét 50 milliárdos mínuszba kerültek a kórházak

Március végén 39,3 milliárd forint volt a kórházak adóssága a Magyar Államkincstár adatai szerint. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint ez azt jelenti, hogy március végére az egyetemi klinikákkal együtt a tartozásállomány elérte az 54 milliárd forintot, ami csupán 5 milliárd forinttal marad el a tavaly október végi, adósságrendezés előtti összegtől – írja a Napi.hu.

Februárban még 33,8 milliárd forintos adósságról közölt adatokat az államkincstár, de mióta az orvosegyetemek alapítványi fenntartásba kerültek, a kincstár az egyetemi klinikák nélkül adja közre az adatokat. A lap felidézi, hogy a Magyar Kórházszövetség múlt heti konferenciáján – ahol az is kiderült, hogy csaknem nyolcszáz orvos kérte ki a külföldi munkavállaláshoz a hatósági bizonyítványt – több államigazgatási tisztviselő is beszámolt az adósságnövekedés idei mértékéről.

Idén januárban 17 milliárd forinttal, februárban 16,4 milliárd forinttal emelkedett az intézmények lejárt tartozásállománya, és noha márciusban az intézmények 12 milliárd forintot kaptak a megemelkedett rezsiköltségeik kompenzálására, még így is további 8,9 milliárddal nőtt az adósságuk.

A Kórházszövetség konferenciáján Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója azt is elmondta, hogy a teljesítményfinanszírozásra való átállásból egyelőre sok kórház rosszul jött ki. Ebből a körülbelül hatmilliárd forintnyi összegből a főigazgató szerint adósság lesz.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink