A nap témája: Felszámolná az eurót Matolcsy György

Az eurózóna lerombolását javasolja a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Financial Timesba írt cikkében, amit az Index szemlézett. Matolcsy György az angol lapban a közös uniós pénz előnyeit nem, csak a hátrányait veszi sorra, ugyanakkor arról sem ír, hogy ez az általa elképzelt folyamat hogy zajlana.

Matolcsy szerint a közös pénz egy stratégiai hiba, hiszen két évvel az euró bevezetése után sem adottak azok a feltételek, amelyek egy globális valuta sikeréhez szükségesek, úgymint:

  • közös állam
  • olyan költségvetés, amely az euróövezet teljes GDP-jének legalább 15-20 százalékát fedezné
  • közös pénzügyminisztérium
  • közös pénzügyminiszter.

A jegybankelnök szerint az euró alapvetően egy francia csapda volt, amit azért dobtak be, hogy az újraegyesülő Németország megerősödését megakadályozzák. Gyakorlati haszna nem volt, ugyanis amellett, hogy nem jöttek be a franciák számításai, 1999-es bevezetése óta egyik államnak sem származott belőle nagy előnye. Hibának tartja azt is, hogy Európa az Egyesült Államokat tekintette mintának és gazdasági versenybe kezdett az USA-val.

Matolcsy György úgy látja, hogy a közös pénz nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért szerinte lehetővé kellene tenni azt, hogy az eurózóna tagjai elhagyhassák a pénznemet, a többi országnak pedig fenntarthatóbb globális valutát kell felépítenie.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Makói sakkozó nyerte a kecskeméti versenyt

2021. október 2-án Kecskeméten az Országos Gyermek és Felnőtt Egyéni Rapid Sakkversenyen 4 fő makói játékos ült asztalhoz. A hét fordulós megmérettetésen 2 x 15 perces időbeosztású játszmák kerültek lebonyolításra.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink