A nap témája: Főispánokkal és vármegyékkel terelné el a figyelmet a Fidesz a vagyonnyilatkozati rendszer reformjáról

A parlamenti munkát és a pártokat, illetve a frakciókat is érintő módosításokat nyújtott be kedd este a Fidesz-KDNP. Ezáltal a házszabályon és az országgyűlési törvényen is több ponton változtatnának. A friss javaslat szerint abban is változik a vagyonnyilatkozat tételi rendszer beadási határideje, hogy az országgyűlési képviselőknek augusztus 5-ig kell majd újra vagyonnyilatkozatot tenni az eddigi január 31-i határidő helyett.

Kocsis Máté és Simicskó István közös törvénymódosító javaslatuk révén többek közt a vagyonnyilatkozatok eddigi rendszerén is változtatni kívánnak. A Fidesz és a KDNP frakcióvezetői által jegyzett beadvány mellékletéből kiderül, hogyha megszavazzák a beadványt, milyen lesz majd a jövőben az új kérdőív. Ez alapján változást vezetnének be abban is, hogy

a parlamenti képviselőknek a továbbiakban már nem kell szerepeltetni például bankszámlát, hiteleket, takarékbetétet és nyugdíjpénztári számlát sem.

Eszerint a tulajdont képező ingóságok és ingatlanok feltüntetése sem lesz már szükséges, utóbbi esetében így nem kell beírni azt sem, hogy az hány hektárt vagy négyzetmétert tesz ki.

Az újfajta, a korábbihoz képest jelentősen megcsonkított melléklet mintája az említett törvény 18. oldalától látható, és kifejtik, miként szabályoznák a vagyonnyilatkozati rendszert. Foglalkozás, megbízatás, tisztség vagy tagság feltüntetése a későbbiekben is kötelező lesz az érintett politikusoknak.

Indoklásuk szerint mindezzel a cél az volt, hogy az EP-képviselőkre vonatkozó vagyonnyilatkozati rendszert emeljék át a magyar országgyűlési képviselőkre nézve.

A módosítás értelmében az EP képviselőihez hasonlóan lesz szükséges a jövőben nyilatkozni a képviselői megbízatást megelőző három évben végzett tevékenységekről, a képviselői megbízatással párhuzamosan végzett, összeférhetetlenség alá nem eső azon tevékenységekről, amelyből adóköteles jövedelem származik, a gazdálkodó szervezetben vállalt tagságról, tisztségről, tevékenységről, illetve az ezekből származó jövedelemről. Nyilatkozni szükséges az olyan gazdasági társaságbeli érdekeltségről is, amely befolyást gyakorolhat a közpolitikával kapcsolatos kérdésekre. 

Ugyanakkor a családtagok kapcsán szintén változás jön:

A hozzátartozókra vonatkozó nyilatkozattételi kötelezettség szabályai, valamint a nyilatkozat megtételének gyakoriságára vonatkozó szabályok szintén az uniós szabályoknak megfelelően módosulnak.

Mindeközben a hazai sajtóban a vármegyékkel és főispánokkal kapcsolatos átnevezési elképzelés került előtérbe.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Elszállhatnak a temetkezési költségek is

Az utóbbi években stabilan, kiszámíthatóan emelkedtek a koporsós és hamvasztásos temetkezési alapszolgáltatások árai. Egészen mostanáig, ugyanis „a hazai temetkezési szolgáltatók bajba kerülhetnek a gazdasági környezet radikális romlása miatt, emiatt pedig komoly áremelések várhatóak a jövőben” – közölte a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Egyesületének elnöke, Palkovics Katalin az rtl.hu érdeklődésére.

Tovább olvasom »

A nap témája: Betilthatják a szabad orvosválasztást és korlátozhatják a betegek látogatását

Megszüntetnék a szabad orvosválasztást, korlátoznák a betegek látogatását, erősítené az állami irányítást – egyebek mellett ezt is tartalmazza a hamarosan az Orbán-kormány elé kerülő, a belügyi tárca által tervezett, az egészségügy átalakítást célzó, összességében több száz milliárd forintot érintő javaslatcsomag – írja a Népszava.

Tovább olvasom »