A nap témája: Ha nem változik semmi, 2040-re érhetjük utol az osztrák és német béreket

33 éve próbálunk felzárkózni az európai bérekhez, de eddig nem sikerült. Az elmúlt 10 év folyamatai alapján a Növekedés.hu kiszámolta mennyi idő kellhet még.

Abból indultak ki, ha az utolérni kívánt országok bérszintjének 65-70 százalékát elérjük, akkor hibahatáron belül vagyunk és már nem érezzük úgy, hogy le lennénk maradva. Németország és Ausztria havi 2800 euró körüli átlagához képest most 35-36 százaléka közt vagyunk a hazai 1000 eurós értékkel.

Ezt kell tehát megduplázni, de nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy közben az osztrák és német bérek is emelkednek. Az elmúlt 10 évben euróban a magyar átlagbér megduplázódott, sőt, egy kicsit nagyobb, 105–110 százalék körüli volt az emelkedés. A két ország bérei évi 2-4 százalék közti mértékben nőttek a nyugodt években, de most az infláció idején azok is megugrottak. Mivel az ilyen inflációs sokkok ritkák, elég legfeljebb 30 százalékos bérnövekedést venni.

Ebből kiindulva

  • 10 év múlva a magyar bér euróban megduplázódna, 2000-2100 euró lenne,
  • az osztrák és német szint 3600 körüli.

Ha így lenne, a magyar bérszint 10 év múlva elérné a célországok 56–58 százalékát, és nagyjából 2039-ben vagy 2040-ben érnénk el a kitűzött célt, pont fél évszázaddal a rendszerváltás után.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »