A nap témája: Hiába fizetjük a tb-t, a végén inkább rendes magánegészségügyre költünk

Az NN Biztosító friss kutatása szerint a 20 és 65 év közötti válaszadók 58 százaléka vett már igénybe egy vagy több magánegészségügyi szolgáltatást, a válaszadók az elmúlt egy évben átlagosan 113 ezer forintot költöttek magánellátásra. Ez a ráfordítás magasabb volt, mint előző években.

A megkérdezettek közül a magánegészségügyi ellátást igénybe vevők döntő hányada, 79 százaléka zsebből finanszírozta a szolgáltatást, és mindössze 17 százalék fizetett egészségbiztosítással vagy egészségpénztári számláról.

A magánellátás népszerűségét az információhiány és a megszokás mellett egy fő tényező fogja vissza: az ellátások költsége. A válaszok tanúsága szerint a legutóbbi magánegészségügyi ellátás igénybevétele az érintettek 59 százalékának volt anyagilag megterhelő, nyilván ezen segít a biztosító szerint az, ha valakinek van biztosítása.

A magánszolgáltatások sikeréhez azonban kétségtelenül az járul hozzá leginkább, hogy az állami egészségügyhöz képest jellemzően sokkal gyorsabban és sokkal jobb körülmények között juthatunk ellátáshoz. Ezen pedig szélsőséges esetben – például egy rákszűrés esetében – akár emberi életek is múlhatnak, hiszen nem mindegy az sem, hogy két napot, vagy két hónapot kell várnunk egy vizsgálatra.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink