A nap témája: Így fog zajlani az érettségi

Május 4. és 21. között tartják az idei érettségi vizsgákat – ismertette Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelésért felelős államtitkára az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár közölte,

a személyes kontaktusok minimalizálása érdekében kizárólag írásbeli vizsgák lesznek,

ehhez kevesebb idő és kevesebb felügyelő szükséges. Szóbeli vizsgára csak akkor kerül sor, melyek esetében nehéz az írásbeli lebonyolítása: célnyelvi civilizáció, bibliaismeret, judaisztika, népművészet, hittan. Speciális a testnevelés, ahol nyilvánvalóan nem kivitelezhető az írásbeli – tette hozzá.

Aki méltányosságból mentesül az írásbeli alól, az ugyancsak szóban vizsgázhat, ennek megvannak a bevett szabályai

– mondta Maruzsa.

Törölték az előrehozott érettségi jelentkezéseket – ismételte meg a korábban már ismételt rendelkezést az államtitkár. Szintemelő vizsgákat a felvételizők esetében lehet megtartani. A nyelvi érettséginek ugyancsak írásbeli része lesz, de az átváltásban komplexként számítják be.

Érettségiznie senkinek nem kötelező, az Oktatási Hivatal honlapján lehet visszalépni április 21-én éjfélig. Ha valakinek vizsgadíjat kellett fizetni, azt pedig visszakapja – ismertette Maruzsa Zoltán. Továbbá – tette hozzá – szintet is lehet módosítani, akár emelt szintről középszintre, akár (például nyelvi érettségi esetén) középszintről emelt szintre átjelentkezni, ily módon megszerezhet a nyelvvizsga.

A technikai részletekkel kapcsolatban Maruzsa azt közölte, egy tanteremben

legfeljebb 10 fő lehet, közöttük pedig legalább 1,5 méteres távolságot kell tartani.

Ha szükséges – közölte –, bármely köznevelési intézmény bármely tanterme bevonható az érettségi vizsga szervezésébe. Azt is elmondta, az akciócsoportok ülésén kérte, az iskolák környékére, ha szükséges, a folyosókra is kérnek rendőri egységeket a csoportosulások elkerülése érdekében.

Az érettségi vizsgák

a szokásoktól eltérően 9 órakor kezdődnek,

hogy a diákoknak legyen idejük megérkezni, valamint hogy elkerüljék a munkába igyekvők tömegét. A termeket fertőtleníteni fogják, és maszkot is tudnak biztosítani mind a tanárok, mind a tanulók számára, azonban azok viselése – ha a diák tünetmentes, és zavarná a vizsgában – nem kötelező.

Maruzsa azt is ismertette, ha szükséges, az érettségizőknek kollégiumi férőhelyet is tudnak biztosítani, természetesen egy szobába egy fő, és minimalizálni kell a szociális érintkezést.

Amennyiben valakinek szükséges a határ átlépése, úgy az adott diákkal a jövő héten megtörténik a kapcsolatfelvétel, lehetővé teszik a határátlépést, és az ő esetükben nem kell karanténba vonulni.

A ballagások – bármennyire is szép hagyomány – az általános tilalmi körbe tartoznak, így azokat nem lehet megtartani.

Az érettségire érkező diákok tesztelésének nincs értelme, mert a vírus lappangási ideje hosszú, és a tesztnek nincs is eredmény aznap. Azonban – hívta fel a figyelmet az államtitkár –

aki beteg, különösen ha légúti panaszai vannak, kifejezett kérés, hogy ne jelenjen meg a vizsgán.

Annak, aki most elhalasztja az érettségit, annak ősszel lesz lehetősége nagyobb volumenű pótérettségire, illetve tervezik, hogy a keresztféléves kapacitásokat is kibővítik – tájékoztatott Maruzsa.

Az államtitkár azt is közölte, nagyjából 6 ezer felügyelő tanárra lesz szükség, hozzátette, ő maga is fogja kérni felügyelő tanárként történő beosztását.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

75 éve született Kishonti Ildikó (született: Schnur Ildikó) magyar színésznő.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Indul a szúnyoggyérítés

Április 25-én kezdődik a központi szúnyoggyérítés, amelyet idén is a katasztrófavédelem koordinál. A szakemberek április végén a Tisza-tónál és Szolnoknál biológiai módszerrel lépnek fel a vérszívók ellen.

Tovább olvasom »