A nap témája: Így manipulálja és csalja el a választást a kormány

A CEU (Central European University) Demokrácia Intézetének munkatársai készítettek egy összeállítást a választások kormányzat általi manipulálásáról, melyben emlékeztetnek rá, hogy egy választást elcsalni nemcsak a szavazás napján lehet.

A modern autokráciákban, ahogy az elnyomás eszköztára is jóval kifinomultabb, mint a klasszikus diktatúráké, úgy a választási manipuláció sem pusztán az eredmények meghamisításából áll. A választási helyzetet előre úgy alakítják ki, hogy az a hatalomnak megfelelő eredményt produkálja: ezt jelenti a manipulált választás.

Az összefoglaló kiemeli, hogy a 2022-es választás nem egyszerűen „szabad, de nem tiszta” (free but not fair). Ez a kifejezés pusztán a választási versenyre, a kampányra és a választás napjára koncentrál, és ebben is csak két szempontot hangsúlyoz: az ellenzék indulásának és támogatásának szabadságát, valamint a kormány és az ellenzék közötti erőforrások egyensúlyában kifejeződő tisztaság hiányát. Egy manipulált választás viszont ennél több, mert magában foglalja:

  1. a választás előzetes kiüresítését azáltal, hogy előre kivesznek a megválasztott parlament és kormány kezéből hatalmi jogosítványokat, a népfelség elvét megkérdőjelezve függetlenítve ezeket a választás eredményétől;
  2. a választói akarat érvényesülésének előzetes elszabotálását azáltal, hogy a rezsim a választási rendszert egyoldalúan, saját érdekében írja át;
  3. az államhatalom törvényes és törvénytelen bevetését a rezsim oldalán az elvileg független állami médiák, hirdetési csatornák és közjogi intézmények – például az ügyészség – de facto bevonásával a Fidesz kampánystábjába;
  4. klasszikus választási csalások lehetőségének szisztematikus megteremtését, ezek minden esetben a Fidesz javára történő kihasználásával.

Ha a szavazatszámlálás meghamisítása választási csalás, mert a választók akaratát semmibe véve egyoldalúan szabja meg hatalomgyakorlás jövőbeli irányát, akkor a választás manipulálása is csalás, ugyanebből az okból. Ennek megfelelően a „szabad, de nem tiszta” jelzőt fel kell, hogy váltsa a „manipulált” vagy „elcsalt” választások kifejezés, a választási csalások hagyományosan szűk értelmezési keretben való tárgyalását pedig egy tágabb kontextusba ágyazott megközelítés – teszik hozzá.

A választás az ellenzék számára nem értelmetlen vagy eleve megnyerhetetlen. A választási manipuláció Magyarországon még nem ért el olyan szintet, mint Oroszországban: politikai pártok nincsenek betiltva, megalakulásukat nem lehetetlenítik el, jelöltek megfelelő számú ajánlás esetén nincsenek az indulásban (akár fizikai erőszak révén) akadályoztatva, a szavazókörökbe delegáltak nem manipulálják aktívan a leadott szavazatokat. Azonban jól látszik a rezsim szisztematikus törekvése a választás elcsalására, ennek megvalósítására szolgáló széles, szofisztikált eszköztárral.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Egy válasz

  1. Nem olvasható a cikk egy része. Kérem adjanak lehetőséget a világos mód bekapcsolására!
    Ez a sötét mód nagyon fárasztja a szemet, meg elkedvetleníti az olvasót!
    Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Már van olyan cég, amelyik olcsóbban kapja a gázt, mint a lakosság

A cégek már olcsóbban vehetnek gázt, mint a lakosság az átlagfogyasztás fölötti tarifa szerint – derül ki az MVM adataiból, az Átlátszó számításai szerint. Most azok kerülnek nehéz helyzetbe, akik korábban a további áremelkedéstől félve fix árú szerződést kötöttek a szolgáltatójukkal, a földgáz világpiaci ára ugyanis hónapok óta zuhan.

Tovább olvasom »