A nap témája: Intézménybezárások jöhetnek a rezsi költségek miatt ősztől

Vízválasztó lesz a november a rezsiköltségek emelkedése miatt – mondta el Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke az Inforádiónak.

A rezsiköltségek emelkedése miatt a magyar önkormányzatok túlnyomó többsége legkésőbb novembertől bezárni kényszerül a nem létfontosságú intézményeit, például múzeumokat, sportcsarnokokat, uszodákat – közölte Schmidt Jenő, aki szerint a négyszeres-ötszörös drágulást nem lehet kigazdálkodni.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint november lesz a vízválasztó, onnantól nem lehet halogatni semmit és kemény intézkedéseket kell hozni. De azt reméli, hogy ez az állapot egy-két éven belül megszűnik.

Hozzátette, hogy 2700 magyar település önkormányzatának nincs adóbevétele, így teljes egészében állami támogatásból látja el feladatait. Ha pedig az állam nem ad többlettámogatást, akkor nem lesz miből kifizetni a megugró rezsit. Még ha a szolgáltatóknak egy hónappal később is kezd el valamit csöpögtetni, 2-3 hónap után utoléri a vég és nem fog tudni fizetni – festett helyzetképet a magyar települések 90 százalékára váró közeljövőről Schmidt Jenő.

Szerinte a nagy településeken lesznek inkább korlátozások, mert ott lassabban érkezik a segítség, mint a kicsik esetében. Arról számolt be, hogy augusztusban nem hivatalosan egyeztettek a kormánnyal a kompenzációról. Itt azt az álláspontot képviselte, hogy amilyen arányban támogat az állam egy önkormányzatot, olyan arányban támogassa a többletköltségeket is. „Ezek 20-30 milliárd forintos tételek lesznek” – tette hozzá. De hogy mikor, azt nem tudni, elmondása szerint a kormány egyelőre kivár a kompenzációval.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink