A nap témája: Intézménybezárások jöhetnek a rezsi költségek miatt ősztől

Vízválasztó lesz a november a rezsiköltségek emelkedése miatt – mondta el Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke az Inforádiónak.

A rezsiköltségek emelkedése miatt a magyar önkormányzatok túlnyomó többsége legkésőbb novembertől bezárni kényszerül a nem létfontosságú intézményeit, például múzeumokat, sportcsarnokokat, uszodákat – közölte Schmidt Jenő, aki szerint a négyszeres-ötszörös drágulást nem lehet kigazdálkodni.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint november lesz a vízválasztó, onnantól nem lehet halogatni semmit és kemény intézkedéseket kell hozni. De azt reméli, hogy ez az állapot egy-két éven belül megszűnik.

Hozzátette, hogy 2700 magyar település önkormányzatának nincs adóbevétele, így teljes egészében állami támogatásból látja el feladatait. Ha pedig az állam nem ad többlettámogatást, akkor nem lesz miből kifizetni a megugró rezsit. Még ha a szolgáltatóknak egy hónappal később is kezd el valamit csöpögtetni, 2-3 hónap után utoléri a vég és nem fog tudni fizetni – festett helyzetképet a magyar települések 90 százalékára váró közeljövőről Schmidt Jenő.

Szerinte a nagy településeken lesznek inkább korlátozások, mert ott lassabban érkezik a segítség, mint a kicsik esetében. Arról számolt be, hogy augusztusban nem hivatalosan egyeztettek a kormánnyal a kompenzációról. Itt azt az álláspontot képviselte, hogy amilyen arányban támogat az állam egy önkormányzatot, olyan arányban támogassa a többletköltségeket is. „Ezek 20-30 milliárd forintos tételek lesznek” – tette hozzá. De hogy mikor, azt nem tudni, elmondása szerint a kormány egyelőre kivár a kompenzációval.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Élő fákat vágtak ki Gerizdesen

A Soproni utcában (is) élő fákat vágnak ki az utcán – tájékoztatta a Makói Csípőst egyik olvasónk. A kérdésére, miszerint a háztulajdonos tud-e róla azt válaszolták: nem tudják ki a gazda, de nekik van egy listájuk. Ez közterület és kivágják a fákat.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Petíció indul az őszi szünet elmaradása ellen

Az idei tanévben már biztosan nem lesz őszi szünet, a kormány pedig meghosszabbította a téli vakációt – ezt a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a Kormányinfón csütörtökön. Az Adom Diákmozgalom petíciót indított az őszi szünet elhalasztása miatt – tudta meg az ATV Híradója.

Tovább olvasom »

A nap témája: Orbán titokzatos külföldi forrástól kérne 11 ezer milliárd forintnyi hitelt

,,A szükséges pénzügyi forrásokat az Európai Unió megígérte. Ha a brüsszeli bürokraták mégsem adják ide azt a pénzt, ami Magyarországnak jár, akkor más pénzügyi forrásokból szerezzük be a szükséges összeget. Az erről szóló tárgyalásokat az Európai Unióval és más nemzetközi partnereinkkel el is indítottuk” – Orbán Viktor ezekkel a mondatokkal zárta a parlamenti őszi ülésszak nyitó beszédének (talán) legfontosabb részét. 

Tovább olvasom »