A nap témája: Jelentősen megemelték a szabálysértési bírságokat

Módosult a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény, ennek értelmében hozzávetőleg 30 százalékkal emelkednek a szabálysértésekért kiszabható bírságok – írja a Vg.hu a Magyar Közlönyben megjelent jövő évi költségvetésről szóló törvény alapján, amiről július 4-én szavazott az Országgyűlés.

Szeptembertől módosított szabálysértési törvény nyomán a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezerről hatezer-ötszáz forintra, míg legmagasabb összege 150 ezerről 200 ezer forintra emelkedik.

A szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén pedig 300 ezerről 400 ezerre nő a maximum összeg.

Ezenfelül változnak a fiatalkorúakat, tehát a 14 év fölötti, de 18 év alattiakat érintő szankciók is. A pénzbírság legmagasabb összege esetükben 50 ezerről 65 ezer forintra, a szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértés összege 100 ezer forintról 130 ezer forintra ugrik. Az őket érintő helyszíni bírság összege pedig 25 ezer forintról 32 500 forintra emelkedik.

A helyszíni bírság legmagasabb összege általánosságban is megnő, eddig ugyanis 5-től 50 ezer forintig terjedt a kiszabható összeg, ám ősztől már 6500 forinttól 65 ezer forintig mozoghat a büntetés.

A szabálysértési őrizet, valamint a négy órát meghaladó tartamú előállítás minden megkezdett órája helyébe mostanáig 200 forint pénzbírságot kellett beszámítani, a későbbiekben viszont ez is 300 forintra változik.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

60 éve született Détár Enikő, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett Déryné-díjas magyar színésznő, szinkronszínész, előadóművész.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink