A nap témája: Jövő héten 70 ezer embernek válhat érvénytelenné a tajszáma

Több mint hetvenezer embernek kell a következő napokban külön is figyelnie a társadalombiztosítási járulékaira. Az érintettek fél éve nem fizették be a tételes járulékot, ezért egy új szabály miatt február közepén érvénytelenné válik a tajszámuk, így nem jár majd nekik ingyenes állami egészségügyi ellátás – erről beszélt a Magyar Nemzetnek az adóügyi államtitkár.

Izer Norbert közölte, február 12-én fontos változás lép életbe, amelynek lényege, hogy

ha egy magánszemély egészségügyi szolgáltatási járulékból hathavi tartozást halmoz fel, akkor érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosító jele, vagyis a tajszáma.

Mindez azt jelenti, hogy az érintett ezután az állami egészségügyi szolgáltatást ingyenesen nem veheti igénybe, fizetnie kell érte. Jelenleg több mint hetvenezer ember tartozik legalább hathavi összeggel.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege idén egyébként nyolcezer forint.

A NAV tavaly október óta tájékoztató kampányt folytat, havonta hívják fel levélben a nem fizetők figyelmét a lehetséges következményekre. A napokban kiküldött, negyedik felhívólevélben az aktuális tartozásról, a fizetési lehetőségekről, valamint arról is olvasni lehetett, milyen könnyítéseket lehet igénybe venni.

Izer Norbert hangsúlyozta,

,,Február 12-ig még van idő, addig bárki leróhatja elmaradását vagy annak legalább egy részét, vagy jelezheti, hogy rossz anyagi helyzetben van. Ezzel pedig elkerülhető a tajszám érvénytelenítése.”

Az adóügyi államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a törvény ingyenes állami egészségügyi ellátást garantál többek között a nyugdíjasoknak, a diákoknak, a hajléktalanoknak, a közmunkásoknak, a munkanélkülieknek, a szociális ellátásra jogosultaknak és a kismamáknak.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Tovább szegényedünk, őszre várható a legdurvább infláció

Az őszi hónapokban tetőzik az infláció, majd ezt követően lassan mérséklődik, 2023 végén visszatér a jegybanki toleranciasávba és 2024 első félévében eléri a 3 százalékos jegybanki célt – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója az Inflációs jelentést bemutató online sajtótájékoztatón csütörtökön.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink