A nap témája: Jövőre már százezer vendégmunkás is dolgozhat Magyarországon

„2023 szeptemberében 95,5 ezer fő volt a külföldi állampolgárságú alkalmazásban állók létszáma, 13 ezer fővel több, mint az előző év azonos időszakában” – írja a KSH közleménye, melyből az is kiderül, átlagban nagyjából havonta ezer fővel gyarapszik a vendégmunkások száma Magyarországon.

A Portfolio.hu által ismertetett adatok szerint az előző év azonos időszakában 13 ezerrel voltak kevesebben hazánkban. A lap emlékeztet, hogy míg 2020-ban csak 60-70 ezer közötti számú vendégmunkást foglalkoztattak hazánkban, addig tavaly már több mint 80 ezren voltak. Ha ez a tendencia folytatódik, a vendégmunkások létszáma rövidesen meghaladhatja a 100 ezres lélektani határt.

A szakértők arra számítanak, hogy a munkaerőhiány miatt a következő időszakban nagy szükség lesz vendégmunkásokra, tehát a trend nem a közeljövőben fog megváltozni.

A külföldiek beáramlását segíti, hogy a szomszédos Ukrajna és Szerbia mellett még 15 másik országból érkezhet egyszerűsített eljárás keretében külföldi munkaerő Magyarországra. A cégek közvetítőkön keresztül, gyorsított adminisztrációval kölcsönözhetnek munkavállalókat.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

33 éve hunyt el Csanádi Imre, költő, író, műfordító, balladagyűjtő; publicista, szerkesztő.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink