A nap témája: Jövőre már százezer vendégmunkás is dolgozhat Magyarországon

„2023 szeptemberében 95,5 ezer fő volt a külföldi állampolgárságú alkalmazásban állók létszáma, 13 ezer fővel több, mint az előző év azonos időszakában” – írja a KSH közleménye, melyből az is kiderül, átlagban nagyjából havonta ezer fővel gyarapszik a vendégmunkások száma Magyarországon.

A Portfolio.hu által ismertetett adatok szerint az előző év azonos időszakában 13 ezerrel voltak kevesebben hazánkban. A lap emlékeztet, hogy míg 2020-ban csak 60-70 ezer közötti számú vendégmunkást foglalkoztattak hazánkban, addig tavaly már több mint 80 ezren voltak. Ha ez a tendencia folytatódik, a vendégmunkások létszáma rövidesen meghaladhatja a 100 ezres lélektani határt.

A szakértők arra számítanak, hogy a munkaerőhiány miatt a következő időszakban nagy szükség lesz vendégmunkásokra, tehát a trend nem a közeljövőben fog megváltozni.

A külföldiek beáramlását segíti, hogy a szomszédos Ukrajna és Szerbia mellett még 15 másik országból érkezhet egyszerűsített eljárás keretében külföldi munkaerő Magyarországra. A cégek közvetítőkön keresztül, gyorsított adminisztrációval kölcsönözhetnek munkavállalókat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »