A nap témája: Kétharmaddal bukott a Fidesz Jászberényben

Kétharmados eredménnyel nyerte meg az eddigi polgármester Budai Lóránt (Közösen Jászberényért Egyesület) a jászberényi időközi önkormányzati választást vasárnap a Fidesz–KDNP függetlenként indított jelöltjével, Besenyi Orsolyával, a helyi kórház orvosigazgatójával szemben. (Fotó: N1TV)

A végeredmény 68 százalék (8267 szavazat) 29-cel (3671 szavazat) szemben, 100 százalékos feldolgozottságnál. A részeredmények közlése során végig ez a különbség volt százalékban. Mind a 10 egyéni körzetet a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltjei nyerték meg, mindenhol 55 százalék fölötti eredménnyel. A Mi Hazánk polgármester-jelöltje, László Péter 1,5 százalékon végzett, ahogy a független Nagy Tímea is.

Az ellenzéki pártok üzentek a DK-nak

A Jobbik is gratulált a párthoz tartozó Budai Lóránt győzelméhez. Mint közleményükben írták, úgy tűnik, a büszke jászokat nem tudta megvezetni a Fidesz médiagépezete, és bár hatalmas volt az ellenszél, de győzni tudott Dávid Góliát ellen.

„Jászberény életében egy új időszak kezdődhet el a lakosoknak köszönhetően, hiszen nemcsak vezetőjüknek szavaztak bizalmat újra, de kisebbségbe kerültek azok is, akik eddig arra használták a felhatalmazásukat, hogy akadályozzák a szakmai munkát. Jászberény végre a béke városa lehet egy erős vezetővel és egy lokálpatrióta csapattal. A mai választás tanulsága, hogy kétharmados győzelmet tud aratni egy igazi lokálpatrióta csapat a pártérdekekkel a helyi politikát mérgező Gyurcsánypárt nélkül, a Fidesszel és kollaboránsával, a Mi Hazánkkal szemben. A mai nap bebizonyította azt, hogy a helyi közösségek a legsikeresebbek a pártpolitikamentes önkormányzati választással lehetnek. Így lehet meghaladni a Fidesz városokat, helyi közösségeket és családokat is megosztó, az embereket egymás ellen fordító politikáját”

– fogalmaztak. 

Az MSZP is üdvözölte az eredményt. Mint írták, a Jobbik, a Kossuth Kör, a Momentum és az MSZP összefogása bebizonyította, hogy a mai választási rendszerben kizárólag akkor van esély a sikerre, ha együttműködnek a demokratikus ellenzéki pártok, és ez még akkor is igaz, ha ezt nem mindenki vállalja közülük, mint ahogy most a DK sem tette. A DK kilépett ugyanis a „Közösen Jászberényért Egyesületből”. Folyamatosan támadta korábbi szövetségeseit, majd a Fidesz, valamint a Mi Hazánk képviselőivel együtt kezdeményezte a testület feloszlatását. Hozzátették: világossá vált az is, hogy az önkormányzati választásokon az a helyes, ha helyben és nem a pártközpontokban döntenek a jelöltekről. Akár úgy, mint Jászberényben, hogy megállapodtak, akár úgy, hogy megállapodás híján helyi előválasztáson választják ki a legalkalmasabb jelöltet. Bárhogy döntsenek is az országos pártközpontokban, csak annak van esélye ugyanis polgármesterré vagy képviselővé válni, aki abban a körzetben él, akit ismernek és elfogadnak. Egyes ellenzéki pártok szembe mehetnek ezzel, de Jászberény után nem lehetnek biztosak abban, hogy a választóik is követni fogják őket. Hangsúlyozták: „a DK annak ellenére, hogy többször is kezdeményeztük az együttműködést, bejelentette, hogy nem támogatja a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltjeit, és négy körzetben függetlenként jelölteket indított, a Mi Hazánk valamennyi körzetben jelöltet állított.” 

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke megköszönte Jászberénynek! „Ezúton szeretnék gratulálni Budai Lórántnak, az ellenzék polgármesterének, aki kétharmaddal nyert. Szívből gratulálok továbbá Bozsik Ferencnek, aki eddig is képviselte a Momentumot a jászberényi közgyűlésben és Pető Bélának, aki ma nyerte el először a választók bizalmát! Jászberényben az ellenzéki polgármester és csapata bebizonyította, hogy jó teljesítménnyel, és hiteles helyi politikával a Fidesz és a hazugságkampánya legyőzhető. Nem mellékes az sem, hogy a Mi Hazánk mélyen a várakozások alatt szerepelt ezen a téttel bíró választáson. Az ellenzéki közvéleménynek, a pártoknak oda kell figyelnie erre az eredményre és a tanulságokból, a jó példából felelősséggel építkeznünk kell közösen. Az erőfitogtatásnál a hitelesség, a valódi teljesítmény többet ér. Köszönjük jászberényiek, hogy jó példát és reményt adtatok” – írta.

Márki-Zay Péter is gratulált a Facebookon Budai Lórántnak.

(hang.hu nyomán)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink