A nap témája: Kevés a háziorvos, sok a beteg Csongrád-Csanádban

A 2022-es előzetes adatok alapján a dolgozó orvosok száma általában nőtt, viszont a háziorvosoké és a házi gyermekorvosoké tovább csökkent az előző évihez képest. Az 1998 óta tartó folyamat következményeként 2020-ban együttes létszámuk először nem érte el a 6000 főt sem, 2022 végén pedig 5725-en látták el a betegeket írja a KSH.

Tízezer lakosra átlagosan 5,9 háziorvos, illetve házi gyermekorvos jutott. Az ellátottság területi szintű mutatója 4,8 és 7,2 tízezrelék között mozgott, Pest megyében volt a legalacsonyabb, Baranyában a legmagasabb. Ezenkívül a fővárosban (6,7) és Csongrád-Csanádban (6,6) jutott tízezer lakosra az országos átlagnál jelentősen több háziorvos, illetve házi gyermekorvos.

Egy háziorvos és házi gyermekorvos 2022-ben átlagosan 12 773 esetet látott el, vagyis hivatalos munkanapokkal számolva napi 50 beteget fogadott.

A megyék többségében a fajlagos betegforgalom 13‒15 ezer volt, kivéve Budapestet, ahol alig volt több 9 ezernél.

A legnagyobb betegforgalmat Szabolcs-Szatmár-Bereg megye családorvosai bonyolították le. Az előző évhez képest a megyék többségében nőtt az orvosok leterheltsége, Baranya, Vas és Zala megyében mintegy 5 százalékkal több beteget láttak el a családorvosok, és csak 4 megyében csökkent a betegforgalom: Bács-Kiskunban 4, Hajdú-Bihar, Nógrád és Jász-Nagykun- Szolnok megyében mindössze 1–2 százalékkal.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

43 éve hunyt el Zelk Zoltán, Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas magyar költő, prózaíró, 2012-től a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Elkezdődött az ajánlásgyűjtés

Tegnap, április 20-án, szombaton kezdődött az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás kampányidőszaka. A jelöltek és jelölő szervezetek megkezdhetik az ajánlások gyűjtését.

Tovább olvasom »

A nap képe

Így várjuk a turistákat Makón: térdig ér a gaz a Hagymaház előtti parkban, a sétány mellett.

Tovább olvasom »