A nap témája: Kitolódhat a kijárási tilalom és a boltok nyitvatartása

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli szokásos rádió nyilatkozatában a megszokott menetrendet követve először is közölte a friss a járványügyi adatokat:

  • 275 embert elvesztettünk
  • 11 823 ember van kórházban
  • 1480 ember van lélegeztetőgépen.

 – majd hozzátette, hogy 10 343 tartalékágy és több mint ezer lélegeztetőgép áll rendelkezésre. A végső tartalékokhoz eddig még nem kellett hozzányúlni. Azzal folytatta a miniszterelnök, hogy a vírus egy mutáns változata miatt tartunk a harmadik hullámnál, ami a fiatalokat sem kíméli. A járvány tetőzése elkerülhetetlen, azt viszont nem tudni, hogy a járványgörbe mikor kezd el lefelé indulni:

Nem az a kérdés, mikor érjük el a csúcsot, hanem hogy onnan milyen gyorsan kezdünk el indulni lefele

Mikor nyithatunk?

A korlátozások feloldása kapcsán Orbán kifejtette, az online EU-csúcson egyértelművé vált számára, hogy más országokban sokkal nagyobb a baj, mint idehaza, rosszabbak a számadatok. Szerinte ezt annak köszönhetik, hogy nem szereztek be keleti vakcinákat. Ígérete szerint a következő hónapban másfélszer annyi vakcina lesz, mint márciusban volt.

Bennem nincsenek kétségek, szabad nyarunk lesz. Úton vagyunk a szabadság felé

– reagált a nyitás kérdéskörére szűkszavúan, majd visszakanyarodott az oltóanyagok kérdéskörére és közölte: már 1,8 millió oltott ember van, és van 250 ezer orosz vakcina a raktárakban, amik azonnal használhatóvá válnak, amint az NNK ellenőrizte őket.

Bejelentette azt is, hogy

a boltok ügyében átalakítás lesz, 10 négyzetméterenként lehet egy ember, a kijárási korlátozás pedig este 10 órától lesz érvényes, a boltok 9-ig nyitva lehetnek. Erről döntés szombaton várható.

Az iskolák nyitását illetően a miniszterelnök szerint legkorábban április 19-én térhetnek vissza a diákok az iskolapadokba, ugyanis addigra 3 millió fölött lesz a beoltottak száma.

Olthatóak a várandósok vagy sem?

Orbán emlékeztetett, hogy a 65 év fölöttiek 71 százaléka már be van oltva, a legidősebbek közül viszont nem találnak 49 ezer embert. Sikerült a várandósokkal is foglalkozniuk, akik a Pfizer és a Moderna vakcinájával olthatóak. Arra kért mindenkit, hogy bízzanak a háziorvosokban, hiszen ők meg tudják ítélni, kiket kell előbb oltani azok közül, akiknek az oltásáról ők döntenek.

Közölte továbbá, hogy minden héten el fogja mondani a rádióban a tényleges helyzetet, ezért a lakosok ne adjanak hitelt a ,,kakofóniának”. Orbán arra kért mindenkit, hogy oltassa be magát, ha másért nem, akkor azért, mert

lesznek olyan szolgáltatások a nyáron, amelyeket csak védettségi igazolvánnyal lehet igénybe venni.

Zavar a regisztrációs térben

Csütörtök kora délután több hiba miatt döcögve elindult az oltási regisztráció ellenőrzésére szolgáló oldal a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő weblapján. A miniszterelnök szerint a hibák elkerülhetetlenek és mindenki legyen türelemmel:

sok százezres, milliós adatbázisokat kezelünk, biztosan hibázunk mi is és az államigazgatásban is biztosan előfordul olyan hiba, aminek nem kellene megtörténnie. Összességében nem kerülhető el ilyen hatalmas adatbázis esetén, hogy ne csússzen be egy-egy hiba.

Mondandóját azzal zárta a miniszterelnök, hogy hangsúlyozta, csupa jóindulatú ember dolgozik az adatbázisokon, általában amikor türelmetlenség, feszült helyzet van, érdemes egymásról jóindulatöt föltételezni.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Dr. Lantos Péter professzor lesz Makó díszpolgára

Szerdán zárt ülésen döntött arról a testület, hogy Makó Város Díszpolgára kitüntető címet adományoz Dr. Lantos Péter professzor részére, elismerve ezzel egész életművét, mellyel általános elismerést szerzett, és hozzájárult Makó város jó hírnevének öregbítéséhez. Az elismerést az augusztus 20-i ünnepségsorozat részeként adják át.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink