A nap témája: Korrupciót tekintve egy szinten vagyunk Romániával és Dél-Afrikával

Rendkívül erős megállapításokat tartalmaz a Transparency International legújabb korrupciós felmérése. A szervezet szerint Magyarországon a korrupció a rendszer részévé vált tíz év alatt. A nemzetközi rangsorban ennek megfelelően tovább zuhant Magyarország, ahol a közszektor pont olyan korrupt, mint Romániániában vagy Dél-Afrikában és csak egy kicsivel jobb a helyzet, mint az EU-s sereghajtó Bulgáriában.

Tovább zuhant Magyarország korrupciós indexe 2019-ben. A Transparency International 180 országban elvégzett felmérésén hazánk a 70. holtversenyben Romániával és a Dél-Afrikai Köztársasággal.

Magyarország 2019-ben két pontot és hat helyezést rontott az előző évi felméréshez képest, ezzel továbbra is az egyik legkorruptabb EU-tagállamnak számít.

Csak Bulgária CPI-indexe alacsonyabb a 44 pontos magyar eredménynél, mindössze egy ponttal.

Orbánék európai sereghajtót csináltak Magyarországból

A 0 ponttól 100 pontig terjedő listán a legalacsonyabb pontszámot a legkorruptabb közszektorral rendelkező országok, míg a magasabbat a korrupciós kockázatnak legkevésbé kitett államok kapják. A rangsort üzletemberek és szakértők segítségével állítják össze a Transparency International berlini kutatói.

A szervezet által készített felmérés rámutat, hogy a közép- és kelet-európai országok közül Magyarországon romlott a korrupciós helyzet a legnagyobb mértékben nyolc év alatt. 2012-ben a 11 vizsgált országból harmadik helyen állt hazánk, 2020-ra a tizedik helyre csúszott vissza.

A V4-es országok közül továbbra is Magyarország a legkorruptabb.

Világszinten „már nem olyan rossz a helyzet”, a globális rangsorban Magyarország csak közepesen korruptnak számít olyan államok mellett, mint a sereghajtó Szomália 9 ponttal. A lista végén főként polgárháború sújtotta országok vannak, mint Dél-Szudán, Szíria és Jemen. A lista elején Új-Zéland és Dánia áll 87 ponttal, őket követi Finnország, Svájc és Szingapúr.

Magyarországon a rendszer része lett, nem a mellékhatása

A Transparency International rámutat, hogy az egyes államok fejlettsége és a korrupciós kitettség között összefüggés van és ez Magyarországra nézve is megállja a helyét. Ugyan 2013 óta tartó gazdasági növekedés ennek ellenére még mindig alacsony az egy főre jutó GDP.

„A magyar gazdaság egyensúlyi és növekedési mutatói az elmúlt hét évben kedvezőek voltak, ám a hosszú távú kilátások borúsak, a versenyképesség a régióban az egyik legalacsonyabb”

– mutatott rá Martin József Péter. A TI Magyarország ügyvezető igazgatója szerint ennek pont az állami működést és a gazdaságot átszövő korrupció a legfőbb oka. A közbeszerzések rendszere erősen torzított, miközben a kormányközeli oligarchák egyre több közbeszerzést nyernek, és az EU-ban az egyindulós tenderek száma itt a legmagasabb.

Az üzleti ügyekkel nem foglalkozó Orbán Viktor barátai és családtagjai közül is több milliárdos került ki 10 év alatt

A Transparency International rámutat arra is, hogy a 2010 óta regnáló Orbán-kormány megszállta az őket ellenőrizni hivatott állami intézményeket. Példaképp a 13 milliárdos csalás ügyében a miniszerelnök vejét futni hagyó Legfőbb Ügyészséget említik, amely „könnyen bele tud simulni a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe”.

A szervezet szerint Magyarországon az elmúlt évtizedben végletesen központosítottá vált a korrupció.

A rendszer lényege, hogy a gazdasági erőforrásokkal új oligarchákat, kormányközeli szereplőket jutalmazzanak, ami sok esetben intézményesült módszerekkel történik. A Transparency International szerint lényegében magánvagyonná nyilvánul át az adófizetők pénze,

a korrupció pedig a rendszer része lett, nem a mellékhatása.

(alfahir.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Települési elismerést kapott a Földeák Polgárőr Egyesület

Az önkormányzat képviselő-testülete a Falunapot megnyitó ünnepi ülésén ,,Földeákért” címet adományozott a Földeák Polgárőr Egyesület részére. A kitüntetéssel járó, külön erre az alkalomra készített díszoklevelet és emlékplakettet Vas Tibor, az egyesület elnöke vette át.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink